Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Amikor a tantusz leesik

2018. november 15. - reyj

Van az úgy, hogy bizonyos dolgok, amik addig olyan természetesnek tűntek, egyszerre elkezdenek zavarni. Mintha egyszerűen leesne valami, amit már annyiszor hallottunk. És megváltozik az életünk. Mondok ilyeneket.

Tovább

Társasházi komposzt

A szoros ismeretségek révén egy XI. kerületi társasházban kezdeményeztük a komposztálást, és ott voltunk az indításnál is. Nagyon fontos tudatosítani, hogy amikor arról beszélünk (mert erről kell beszélnünk), hogy mindig van még egy lépés előre a szemétcsökkentés terén, akkor például arról is beszélünk, hogy a komposztáláshoz nem kell saját kert; nem csak a saját kert kötelez minket erre. 

Tovább

Experimentum magnificum

Szép dolog megmondani a frankót, de ha van esély kísérleti úton utánajárni igazunknak, és eközben még arra is lehetőségünk van, hogy egy kis szenet megmentsünk a légkörbe való visszajutástól, akkor hol itt a dilemma? Most megnézzük, lesz-e teljesen ad hoc körülmények közt, azaz az egyszeri kiskerti állapotot modellezve kb. egy év alatt használható használható komposztféleség a diólevélből.

Tovább

Hogyan szelektáljunk?

Hogyan is produkájuk azt a bizonyos minőségi szelektív szemetet? Meddig jó mosogatni a műanyagot, és honnan vízpazarlás? Letépjük a papírcímkét a konzervdobozról? Akkor most sok kis idióta szabályt kell betartani? Ahány szemét, annyiféle gondoskodás? Megírtuk már, hogy szelektálni csak lelkiismeretesen érdemes, most megírjuk, hogy ez miért nem bonyolult.

Tovább

Ha szemét nincs, szemétkáosz sincs

Kicsit erős és ambiciózus a cím, de ha az utóbbi hetekben, hónapokban zajló szemétválságot nézzük, akkor annak legalapvetőbb és politikamentes konklúziója ez (is) lehet: minél kevesebb szemetet, és azon belül is minél kevesebb válogatatlan szemetet termelünk, saját magunk annál inkább „válságállóak” vagyunk.

Tovább

Szelektáljunk többet – nagyobb kukába!

Van egy nagyon egyszerűen orvosolható technikai probléma, amivel nekünk már a házhoz menő szelektív gyűjtés legelején szembesülnünk kellett: ha egy többgyerekes, nem átlagon felül fogyasztó család szemetjét lelkiismeretesen szétválogatjuk, akkor bizony sokkal több (akár kétszer annyi) szelektív szemetünk keletkezik, mint amennyi a kezdetben kiosztott kukákba befér.

Tovább

Miért gerilla?

Mert mindenkinek, akár egyedül, egymástól elszigetelve is fel kell vennie a harcot a szemét ellen. A legtöbb változást a legkönnyebb és leghatékonyabb felülről indítani, hiszen például egy ember nem változtathatja meg egy város közlekedését, csak a rendszer átalakítása. Egyetlen tanár nem újíthat meg egy iskolát, csak a teljes tanári kar, vagy még inkább egy átfogóbb intézkedés. Ugyanígy egy-egy gerilla nem fogja megoldani az emberiség szemétügyeit. Azonban vannak sürgős problémák, vannak szükséghelyzetek, amikor mindent meg kell próbálni. 

Tovább