Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Hóval se terheljük túl a közszolgáltatást!

2019. január 06. - bozon

Tulajdonképpen a télen síkosságmentesítésre kijuttatott, majd a hóolvadás után ott maradó szóróanyag (a legrosszabb esetben só) se más mint szemét. Gondolkodjunk tehát róla komplex módon; ne csak keveset használjunk, hanem legyünk partnerek, amikor más igyekszik takarékoskodni!

Elég elterjedt gyakorlat, hogy az ingatlantulajdonosok a járdát úgy takarítják, hogy simán az – addigra már hómentes – úttestre lapátolják a havat. Eltekintve attól, hogy ez egy időre csúszósabbá teszi az adott útszakaszt, és balesetveszélyes is lehet, van ennek a kifogásolható módszernek egy nagyon erős és káros szemléletbeli háttere is. Ez a viselkedés ugyanis arra alapoz, hogy az út karbantartói gyakorlatilag végtelen erőforrással, ipari technológiával úgyis elintézik ezt is.

dsc02616-kicsi.JPG

Hát, ez nem így van. A végtelen erőforrás két dolgot jelenthetne. Vagy félnaponta elmegy a hókotró minden mellékutcába, ami nyilvánvaló képtelenség. Vagy jól megküldik sóval az utcát, hogy még akkor is elolvadjon a hó, ha azt az összes lakó az úttestre dobálja. Régebben, amikor a sózás ártalmainak nem voltunk tudatában, körülbelül ez utóbbi volt a helyzet. Manapság azonban – szerencsére – az utak sózását is csak módjával űzik.

Ez az önmérséklet az, amiben a közszolgáltatónak segítenünk kell! Ha a régi helyzethez kialakult szokás szerint továbbra is az úttestre dobáljuk a havat, akkor a „pont elég” só nem lesz elég, és ennek majd a növényzet látja kárát. A tágabb igazság itt is igaz: ma már a mai életnívónkhoz megszokott színvonalú, de fenntartható közszolgáltatások olyan sok munkát, olyan sok odafigyelést követelnek meg, hogy azokban mi magunk is részt kell, hogy vegyünk. Akár csak egy kis odafigyeléssel.

Még egy tipp

És ha már szemétcsökkentés és odafigyelés, még egy tuti tippet írok. Jók a környezetbarát szóróanyagok (ugye, sót senki nem használ?), azonban a környezet szempontjából nincs jobb a semminél. Mielőtt tehát a járdán szórunk, nézzük meg, hogy olvad-e. Ha olvad, akkor hólapátolás után ne is szórjunk rögtön! Szerencsés esetben a lapátolás után ott maradó kevés hó hamar elolvad, akár fel is szárad, és szórni később sem kell. Arra azonban figyeljünk, hogy ha a félig olvadt hó vagy pár tócsa mégis elkezd visszafagyni, akkor a balesetveszély elkerülése végett már szórni kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr7414539690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása