Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Ballag már a vén diák – mekkora lábnyommal?

2022. április 30. - bozon

Mindent a gyerekekért! Legyen szép és emlékezetes a ballagás is, ami e hét pénteken volt esedékes. De miről legyen emlékezetes? Arról, hogy hány másodperccel hozta előrébb ez is a világvégét? A ballagás ugyanis – hasonlóan más eseményekhez, ünnepekhez – nem kis részben újabb alkalom a dekorációs kreativitás kiélésére, ami viszont nem más, mint instant szemét.

Persze „lelketlenség” a szépet, az ünnepit helyből instant szemétnek titulálni, de mit mondjunk valamiről, amit reggel azért veszünk meg, szerzünk be, hogy délután már az nyomasszon, hogy melyik kukában fér el? Ahogy a rendezvényekhez mi hozzá szoktunk állni, most egy kicsi belvárosi gimnáziumnál segítettünk: rányomultunk a témára, de csak annyira, amennyire éppen lehetett. Volt dekoráció bőven, még mi is vittünk, de a sok-sok zöldhulladékot, ami belőle keletkezett, elvittük, otthon komposztáljuk – azaz nyom nélkül kivonjuk a rendszerből.

ballagdekor-halom.JPG 
Ekkora halom zöldhulladék keletkezett egy kis intézmény ballagásán. A gondnok is hálás volt a hulladékcsökkentésért – bár a helyi logisztika szempontjai, és nem a fenntarthatóság miatt.

Tulajdonképpen a zölddekoráció maradhatna is, amennyiben hozzánk hasonlóan, (ökoláb-) nyom nélkül elintézné a helyi közösség az eltávolítását, azonban a nagyvonalú hulladékkezelés mellett van bőven olyan dekoráció ilyenkor (is), ami már eleve teljesen felesleges, túlmegy már minden szükségen, és megoldhatatlan nyomot hagy maga után akkor is, ha már nem látjuk. Ilyen például a héliumos léggömb. Látod, kislányom / kisfiam, mi ennyit is költöttünk rád ötlet nélkül, szebben is pompázik, mint a padtársadé, aztán jó kis madár- vagy víziállat-gyilkos műanyagszemét lesz belőle holnapra.

ballag-lufik-kicsi.jpg 
A jövő ifjúsága, a jövő környezetszennyezése

Nehezen változnak a beidegződések, de várjunk is, mióta van ez egyáltalán? Húsz éve alig lehetett lufikat látni ballagáskor, harminc éve pedig egyáltalán nem. (Vagy mi emlékszünk rosszul? Akkor legyen negyven.) A lényeg, hogy az se volt már a középkor. A temérdek zacskón, a csomagolásba csomagolt csomagoláson és számos újonnan felvett romboló szokáson túl erről se lenne nehéz leszokni, ha tisztában lennénk az ártalmasságának súlyával.

okossag_a_lufikrol-megkisebb.jpg
Pár éves életkép egy lufiideologista vitáról az ismerősi körből – a nem tudás felszabadít. Legyen a most ballagó diákok kezében más fegyver a boldogtalanság ellen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr5617820557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2022.05.01. 10:48:08

"Instant szemét." :D

Már ballagni se lehessen normálisan, ahogy évtizedekig lehetett. Álszent barom duma.
Nem kéne ennyi ember a bolygóra és akkor semmi gond nem lenne.

nemecsekerno_007 2022.05.01. 10:55:57

Komposztáld magad kedves blogger.
Azzal teszel legtöbbet a környezetért.

:))))))))

bozon 2022.05.01. 12:55:15

@Kivlov: én inkább látom a jövőt a szokások megváltoztatásában, mint az emberiség egy részének kiirtásában. Azt hiszem, ezek után világos, hogy kettőnk közül ki az álszent barom.

bozon 2022.05.01. 12:55:57

@nemecsekerno_007: komposztálom is! Gondolom, te is megteszed mindazt, amit csak lehet.

midnight coder 2022.05.01. 13:27:26

@bozon: Ki fogja ott irtani az emberiség magát így is, úgy is. A kicsi afrikai szarik a sötétzöld dumára és szaporodik mint a gép. És eljön majd ide, és agyonveri a nagyon zöld unokáidat. Ez az egész zöldség tipikus first world problem. De igazából itt is addig foglalkozik vele a nép, amíg bőven van mit enni.

gigabursch 2022.05.01. 18:03:06

S ha még hozzátesszük, hogy a virág a növény nemiszerve és ilyenkor a lányok egy nagy csokor nemiszervvel rohangásznak...
El kéne gondolkodni...

bozon 2022.05.01. 19:35:02

@midnight coder: a "kicsi afrikai" nagyjából ahhoz igazodik, amit a fejlett világ odavisz neki. Amikor pedig idejön, akkor vagy egy olyan társadalmat talál, amelyik a saját maga megsemmítésén dolgozik, vagy egy olyat, amelyiktől meg lehet tanulni a túlélést.

Az sem igaz, hogy itt mi mindegy, hogy mit csinálunk, és az sem, hogy a harmadik világ jelenti a ránk leselkedő igazi veszélyt.

erol 2022.05.01. 22:12:18

@Kivlov: "Már ballagni se lehessen normálisan,"
Jogos, én is inkább belefulladok a szemétbe, minthogy lemondjak a lufiról és a műanyag biszbaszokról. Nem és nem, ezekről soha, semmiért sem mondok le! Ezek nélkül szart sem ér az egész. Igazából az egész élet egy kínkeserves szenvedés lenne műanyag szarok nélkül, dögöljenek meg a zöldek, hogy ilyesmit akarnak ránk kényszeríteni.

midnight coder 2022.05.02. 07:10:15

@erol: Ja, tényleg ezzel fogod megmenteni a bolygót. Ja bocs, nem is.

midnight coder 2022.05.02. 07:16:03

@bozon: A kicsi afrikai nagyjából ahhoz igazodik amiben 100 000 éve él. Az nem férfi aki nem csinál legalább 15 gyereket, ha a testvéred gyerek nélkül hal meg akkor csinálsz te az asszonynak még akkor is, ha a tesó AIDS-ben halt meg, nem számít ha a 10. gyerek éhenhalt, csak csinálunk azért tizenegyediket is mert az hátha nem, és hasonlók. És ha idejön akkor sem lesz belőle norvég.

Nézd meg, hány ember élt ezen a bolygón a 60-as években, és hány most? És ezt a növekményt nem a civilizált ember produkálta. És lehet, hogy a németek ellesznek napelemmel meg műhússal meg más high-tech zöld technológiával, de az kicsi afrikainak akkor is dízel autója lesz.

bozon 2022.05.02. 12:44:22

@midnight coder: az a "fertelmes kulturálatlanság", amit az afrikaiak népesedéséről írsz, a 100--200 évvel ezelőtti Európából való.

S hogy mivel lehet megmenteni a bolygót? Ezzel _is_. Sokat kell változtatni, nem kell felesleges dolgokhoz ragaszkodni. Persze, az egészet csak együtt lehet megcsinálni, és ezért ha te vagy mások elhatározzák, hogy a tudatosak sem fogják megmenteni a bolygót, akkor tényleg nem fogja megmenteni senki.

bozon 2022.05.02. 12:44:55

@Kivlov: mi az álságos, miért álságos? Ha megvan a megfejtés, akkor állj elő vele!

Kivlov 2022.05.02. 15:14:52

@bozon:
Az egész kamuduma, meg nagy zöld látszatmegoldások.

Túl sok az ember a Földön. Pont.
5-6 Mrd között meg valahogy „kellett volna állítani” valahogy népességszámot.

Akkor nem kellene őserdőt irtani, hogy legyen hol krumplit termeszteni. És sorolhatnám reggelig.

Amúgy nem nem a fogyasztót kéne vegzálni, hanem a gyártó.
Pl.: Ha a gyártó nem olyan felvágottat csinálna, ami 2 nap után már megromlik, akkor nem kellene a kukába hajigálni sokszor.
Nem kellene 1 decis joghurtot gyártani, mikor az ember fél fogára is kevés.
Nem kéne 5ös csomóban árulni a répát.
Kötelezni kéne a boltokat az általuk árult befőttes, szörpös, italos üvegek visszavételére.
Stb, stb.

bozon 2022.05.02. 15:20:49

@Kivlov: "egyszerű" megoldások mindig vannak. Kevesebb ember biztosan fenntarthatóbb, de ez nem opció. Ez hozzátartozik a feladat nem triviális voltához.

Abban viszont igazad van, hogy a termelési, szabályozási rendszerek is rosszak. De azt is látni kell, hogy önmagukban ezek a rendszerek se tudják megoldani a problémát. A fogyasztónak is tudatosnak kell lennie.

Kivlov 2022.05.03. 09:00:59

@bozon:
Akkor is az lenne a jobb megoldás, ha a szemetet már meg se termelnénk.
Azaz a gyártóknál, forgalmazóknál kellene kezdeni a történetet. Utána jöhet az iskolai-otthoni "zöld nevelés" és a háztartási hulladékcsökkentés, hulladékgyűjtés fejlesztése.

bozon 2022.05.03. 14:21:37

@Kivlov: tökre igaz. De ide tartozik például az, hogy a ballagáskor (meg más alkalmakkor) ne legyen lufi. Meg műanyagszalag, meg a rakás celofánba csomagolt növényi maradvány. S végül a korlátlan és olcsó hulladékelhelyezés is egy olyan termék, amit nem szabadna megtermelni. Egyszerűen lehetetlenné kellene válnia annak, hogy valaki egy városban a kukán keresztül meg tudjon szabadulni egy gimnáziumnyi dekorációs növénymaradéktól.

Nem itteni téma, de jól illusztrálja az egyén és a rendszerek egymásra utaltságát az új szabályozás bizonyos egyszer használatos műanyagcuccok betiltásáról. Kapsz a gyorsétteremben papírszívószálat, papír pohárkupakot, bambusz villát, aztán mit csinálsz? Besomod a vegyes szemétbe, és ezzel pont ugyanannyi égéstermékkel fogod szennyezni a környezetet, mint ha ezek műanyagból lennének. Megvan az előállítás szabályozása, de nincs tudatos fogyasztó, és nincsenek az éttermek se kötelezve arra, hogy a kört bezárják, és a komposztálható cuccokat (ezek azok) külön gyűjtsék.

Kivlov 2022.05.04. 15:23:42

@bozon:
Ja, a papírszívószál is egy ordas baromság, tipikus alibi intézkedés.

Celtic 2022.05.07. 20:21:30

@bozon: Nem biztos, hogy kiirtásról van szó, hanem pl. meg-nem-születésről. Jó, a kínai forma kissé túlzás volt, még ha egy idő után finomítottak is rajta - de ha mindenki max. két gyereket vállalna, akkor legalább szinten maradna a létszám.

Salvador, vajon van összefüggés ?
index.hu/kulfold/2016/01/04/el_salvador_a_vilagon_a_legtobb_gyilkossag_itt_tortenik/
hvg.hu/elet/20220219_Salvador_az_orszag_ahol_borton_jar_a_vetelesert

bozon 2022.05.07. 22:28:02

@Celtic: minden jel nagyon erősen arra mutat, hogy a jólét és a létbiztonság erősödésével a gyerekszám radikálisan esik. Normális életet kellene "csak" biztosítani mindenkinek, és máris el lehetne felejteni az effajta keménykedéseket is.

A salvadori két dolog között nem valószínű, hogy bármi összefüggés van.
süti beállítások módosítása