Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Az egyén vagy a rendszerek?

Például ki a felelős a vörösiszap-katasztrófáért?

2021. október 31. - bozon

A minap tettünk egy jó kis néhány családos sétát Érden, a Szapáry-kastély (hűlt helyének) környékén, és ha már ott voltunk, felszedtük az utcákon, utcák mellett heverő szemetet. Ezáltal nemcsak tisztább lett pár utca (azóta eltelt két hét, visszajött a szemét?), hanem emberi „kultúránknak” e nyomaiból is újabb következtetéseket vonhattunk le. A nagy filozófiától egészen a hétköznapokig.

utvonal.png
Ezt az útvonalat jártuk be (a kép alján levő éles fordulóban volt/van egy különösen nagy szemétdomb a természet lágy ölén)

A konkurencia is színre lép

Utólag láttuk a kipakolt zsákokból, hogy pont az itt megénekelt szemétszedős sétánkra esett a TeSzedd! idei őszi szezonja is. Nagyon jó ez a széles körben terjedő akció már csak azért is, mert aki – akár gyerek, akár felnőtt – egyszer már részt vett benne, egészen biztosan máshogy viszonyul az utcai szemeteléshez, mint enélkül.

S a szemétszedés egyébként is egy olyan üzlet, ahol mindig örülünk a konkurenciának. De mivel a kákán is garantáltan megkeressük a csomót, van egy fontos kritikánk ezzel az akcióval szemben: a tavaszi és őszi akció kicsit azt sugalmazza a résztvevőknek, mintha évi két szemétszedés bármilyen területen elég lenne. Sajnos, nem ez a helyzet. Az olyan „átlagosan városi” közterületek, mint a kertvárosi főutak vagy a belvárosi mellékutcák nem évente, hanem hetente (!) igényelnek két szemétszedést (az átlagtól távol a belvárosi főutcákban akár napi kettő is kellhet, kertvárosi mellékutcákban pedig mondjuk havonta elég kettő).

Jelenleg itt tartunk, ami az utcai szemetelés volumenét illeti.

Rögtön egy furcsa, (egyelőre?) kivételesnek ítélhető érdekesség, hogy ezen az útvonalon megdőlt a dohányzásból eredő szemét dominanciája (máshol mindenhol kitart, nem kell aggódni!). A más helyszíneken csak második helyet elfoglaló sörös és italós fémdobozok itt mennyiségben minden mást elnyomtak. Ilyen sokan söröznek errefelé? Vagy ilyen kevesen dohányoznak? Bármi is a megoldás, a minden más helyszínen besöpört második hely is szépen csillogott már, s akkor is éles kontrasztot alkotott napjaink egyik fő greenwashing-témájával, a végtelenszer újrafeldolgozható alumíniumdobozok tételével.

 245539082_382888910238098_1361861939983085845_n.jpg
Az eredmény – a túra végpontjától lefelé már igen nehéz volt

Tényleg végtelenszer újrafeldolgozható az alumínium, ebben nincs marketingferdítés (a linkelt promóció esetében: tényleg tök jó, hogy nem termelnek petpalackot), csakhogy ehhez a doboznak el is kell jutnia az újrafeldolgozásig. Nem elég a lehetőséget megteremteni, és azt reklámozni; gondoskodni kell arról is, hogy az emberek éljenek vele (az Amerikai Egyesült Államokban a hétköznapi fogyasztókhoz kerülő alumíniumdobozoknak is csak kb. felét hasznosítják újra, miközben ez a hulladékfajta még a kevert kommunális szemétből is válogatható – elvileg –; és nincs okunk azt feltételezni, hogy Magyarországon jobb a helyzet). Ez esetben alighanem csak a (megfelelően magas) betétdíj lenne megfelelő megoldás, illetve ha az már megvan, simán lehet, hogy betétdíjasként más csomagolások is hasonlóan környezetbarátak lehetnek – akár a (-z újrahasznosítható) műanyag vagy az üveg is.

És így jön ide a vörösiszap. Mennyivel kevesebbet termeltünk volna, ha minden elhasznált alumíniumtárgy visszajutott volna az újrafeldolgozásba? Mennyivel kevesebb vörösiszap halmozódott volna fel, mennyivel később – esetleg már a gátszilárdsági problémák felismerése után – érte volna el a tározó tartalma a kritikus tömeget? Mindeközben nyilván a tároló gátjának építői, fenntartói is vétettek, de tegyük fel a kérdést: milyen politikák, milyen vállalatok a népszerűbbek? Amelyek figyelmeztetnek az olyan távoli (-nak tűnő) problémákra, mint a felhalmozódó vörösiszap, és próbálják bevonni akár a fogyasztókat is egy felelős megoldásba, vagy amelyek az itt és most meglevő fogyasztási igényeinket (nem pedig szükségleteinket!) zökkenőmentesen igyekeznek kiszolgálni?

Szemétdomb az egész világ

A meglevő lehetőségek, mechanizmusok ki nem használása nagyjából olyan, mint amikor az utcán eldobáljuk a szemetet. Kukák ma is vannak, egy csomó ember mégse használja őket. Az alumíniumdobozoknak is működik az újrafeldolgozása, de sok embernek erről még csak fogalma sincs – igényük sincs, hogy utána járjanak. Azoknak a hulladékcsökkentési, fenntarthatósági lehetőségeknek a nem kihasználására, amelyek már ma is adottak, nincs mentség.

Vannak persze olyan tárgyak, vannak olyan csomagolások is, amelyeket nem akarunk, és mégis mindenképpen ránk tukmálnak – ezekből már érthetőbb, ha vásárolunk. Ezeknek bizonyos fajtái újrafeldolgozhatóak, és van is megoldás a megfelelő helyre juttatásukra: vétkes viselkedés, ha ezt nem használjuk megfelelően. Aztán jönnek a reménytelen dolgok. Megpróbálhatjuk az elemeikre cincálni őket (pl. a ragasztott csomagolásokat), vagy betenni oda, ahová hivatalosan nem való (pl. a feldolgozhatatlannak hirdetett műanyagfajtákat), bízva legalább az igény jelzésében, továbbá olyan csomagolás is van, aminek megvan a helye a szelektív kukában, de hogy 100%-ban újrahasznosul, az szinte kizárt (pl. a többrétegű italos kartondobozok).

A „félig meglevő” újrafeldolgozási rendszerek, a meglevő és kihasznált vagy ki nem használt lehetőségek kapcsán jutunk el a nagy filozófiai alapkérdéshez: most akkor nekünk, egyéneknek kellene jól viselkednünk ahhoz, hogy teljesek legyenek ezek a mechanizmusok, és megmeneküljön a világ, vagy várakozzunk a „gonosz vállalatokból” és „tohonya politikai szereplőkből” álló nagy rendszerekre?

Egyik szélsőség sem megoldás. Ameddig nincsenek meg a hulladékok újrafeldolgozásának hatékony rendszerei – és az egyéb fenntartható nagy rendszerek, például a közlekedésé vagy az energiaellátásé –, addig hiába erőlködik az egyén, nem sokat tud elérni. Erre példa az a sokféle, műanyagot tartalmazó és elkerülhetetlenül hozzánk kerülő csomagolás (vannak csomagolásmentes boltok, de meglehetősen ritkásan, és szinte semmilyen szabályozás sincs, ami serkentené az elterjedésüket). Másik példa a tömegközlekedés, aminél a rendszer létrehozói, üzemeltetői megelégednek egyes települések félnaponta való elérésével, vagy egyes nagyvárosi területek félórás-órás-kétórás feltárásával, valamint olyan rossz csatlakozásokkal, töredezett hálózatokkal, használhatatlan tarifákkal, hogy éppen elég ember kedve menjen el teljesen ettől ahhoz, hogy végül fejleszteni se kelljen.

Együttműködő egyének nélkül viszont a jó rendszerek sem ér(né)nek sokat. Ha még az alumíniumdobozokat se juttatjuk el, nem hogy az újrafeldolgozáshoz, hanem még a kukába sem, akkor hogyan működjék, mire épüljön egy olyan rendszer, amiben az összes csomagolóanyag feldolgozható? Ugyanígy: hogyan él meg egy jó tömegközelekdési rendszer, ha azok se használják, akiknek kifejezetten jó? Lesz valaha fenntartható energiarendszerünk, ha sokaknak a pazarlás jelenti a jólétet?

Közösen kell feltakarítani

Tehát, ami ma is elvárható, azt meg kell tenni. Sőt, mindig egy kicsit többet, hiszen nem langyos követőkre, hanem lánglelkű útmutatókra van ma szükség. Ugyanígy, a nagy rendszereknek is valamennyivel a fogyasztói együttműködési hajlandóság előtt egy lépéssel, a „kínálati oldalon” kell lenniük. Csak ez szippantja be az egyéni felhasználókat az együttműködés egy-egy magasabb szintjébe.

Vannak azonban olyanok, akik a legjobb, legbarátságosabb fenntartható rendszereket sem hajlandóak használni (ők sem rossz emberek, csak túl jól sikerült beléjük nevelni „az eldobhatóság kulturáját”, ezért viselkedésük már elítélendő és a társadalom világos erkölcsi jeleket kell, hogy küldjön feléjük, noha még ez sem kötelezi őket semmire). Ebből következik, hogy a jól működő rendszerek mellett már van létjogosultsága a finom kényszerítésnek is – közös érdekünk, hogy mindenki adja csak bele, amit tud! A hulladékfajták esetében ez lehet a szemeteléssel szembeni szigorúság, bizonyos anyagfajták tiltása, termékdíjak, környezetterhelési adók és a legtöbb csomagolás esetében a betétdíj-rendszer. A közlekedésben a megfelelő tömegközlekedés mellé párosuló úthasználati díj, az energiaellátásban a fenntarthatatlanabb energiahordozók árának emelése egészítheti ki a használhatóbb fenntartható rendszerek kialakítását.

És ezt gondoljuk komolyan, mert úgy tűnik, a klímaharcban (végső soron a légkör üvegházgázokkal való teleszemetelése elleni harcban) azt a bizonyos másfél fokot már fel is kellett adni, de nem azért, mert a tudomány bebizonyította, hogy nincs szükség a szigorításra, hanem pusztán azért, mert azt a célt már elvétettük. Ha mégis erre lett volna szükség, akkor így jártunk. Ha megúszhatjuk enyhébb célkitűzésekkel, akkor most az a feladat, hogy legalább azokat ne rontsuk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr1316732290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balkon-úr 2021.11.01. 22:49:17

Én nem dobok el semmit az utcán, de azért azt látni kell hogy Budapesten sokszor több sarkon át kell vinni a szemetet amíg van egy még használható szemetes ( a külvárosban sok helyen nincs is szemetes). Szinte minden termék megvásárlásakor kifizetem a termékdíjat azért, hogy a keletkező (akár a csomagolási, akár az elhasználódás utáni) hulladékot újra hasznosítsák, arról nem Én tehetek hogy ezt a bevételt nem erre költik. A szelektív gyűjtést is alkalmazom, de nem vagyok hajlandó az ötszázforintos víz,és csatornadíjjal terhelt ivóvízzel kimosni a joghurtos poharat (erre fizetem a termékdíjat!). Ha veszek egy nagy háztartási gépet akkor a csomagolásban található hungarocell hulladék sehol nem helyezhető el a háztartás környékén szabályosan, pedig erre is kifizettették Velem a termékdíjat a visszagyűjtésre. Marad a háztartási kuka, apróra összetördelve, hogy bele férjen. Nem viszem el autóval sehova plusz költségért, mert már egyszer kifizettem a visszagyűjtését. Ez rendszerszintű probléma, ne akarják Velem kétszer kifizettetni a költségeket, akár a kimosás, akár a hulladék udvarba szállítás költségét. Az üveg begyűjtésről mivel nincs a háztartásban, szinte szót sem ejtek, azt is saját költségen kellene elszállítanom valahova. Ezen kellene változtatni, csak érezhetően kellene vissza adni a termékdíjat, (hogy valóban olcsóbb legyen a termék, ne nyúlják le a kereskedők a különbözetet) utána lehetne elvárás hogy Én is hozzájáruljak anyagilag.

bozon 2021.11.02. 04:16:40

@balkon-úr: valóban kevés az utcai szemetes (Budapesten és másutt), és Budapesten még ritkították is őket (a kormány elvonásaira hivatkozva, aminek igazságmagva van, de nem ér semmit). Persze, egy ideális világban mindenki hazaviszi a szemetét, hiszen nem is visz az utcára olyan dolgot, aminek aztán a maradékát nem tudja hazavinni -- csak ehhez az állapothoz nem a szemetesritkítással jutunk el.

A termékdíjakkal általában az a helyzet, hogy nem fedezik a biztos újrafeldolgozás költségeit. Attól függően, hogy a feldolgozás mennyire bonyolult vagy drága, ezekkel a termékekkel (csomagolásokkal) három dolgot lehetne csinálni:
-- vagy betiltani (mint pl. a műanyag zsacskókat és a legtöbb esetben a polisztirolhabot is),
-- vagy jócskán megemelni a termékdíjat,
-- vagy betétdíjat bevezetni.
Addig nincs más, mint a saját jószándékunkból megtenni, azt, amit kell. Például elvinni a megfelelő helyre a szemeteket, illetve kitisztítani azt, amit ki kell.

A polisztirolhab jelenleg valóban nehéz kérdés (ezt maximum úgy lehet megkönnyíteni, hogy a szomszédság összeáll, és pár hétig együtt gyűjti, aztán valaki az egészet elviszi), de a joghurtospohárhoz általában elég nagyon kevés víz, vagy egy használt zsebkendő, szalvéta, amivel kitörlöm, mielőtt a joghurtospohár menne a műanyagba, a törlő pedig a komposztba. A joghurtospohárnak nem kell sterilnek lenni; a lényeg az, hogy az erre érzékenyebb szemétfajtákat ne szennyezze be a kukában (egyébként lehet, hogy ez örökre így marad, mert mindig marad érzékeny szemét, illetve maga a rendszer sem gusztustalanodht el -- ezt a tevékenységet lehet, hogy nekünk örökre bele kell tennünk).

Megtehetjük, hogy azokat a mozdulatokat, amelyekért nem fizetett vagy nem tett máshogy eleget a rendszer, nem végezzük el, csakhogy ezzel is magunk alatt vágjuk a fát. Ez egy csapda.

midnightcoder2 2021.11.02. 08:58:01

@bozon: Ez igazából nem szemétgyûjtõ kérdése, hanem civilizációé. Minél északabbra mész, annál kevésbé dobják el a szemetet a népek, és minél délebbre, annál kevésbé igényes a polgár a környezetére. Érdemes elmenni Pl. észtországba, vagy lettországba, vagy litvániába - a három országban összesen nincs annyi szemét szétdobálva mint nálunk egy eldugottabb pesti utcában. Ellenpélda mondjuk Tunézia ahol az ország kb. olyan mint nálunk egy szemétlerakó, csak a szállodák környékén van hogy naponta többször összeszedi a szétdobált szemetet egy alkalmazott, így az csak kb. annyira szemetes mint itt egy átlagos utca. Mi valahol a kettõ között vagyunk. És nem azért mert messze a kuka: a szemétgyûjtõtõl 5 méterre is láthatsz eldobott sörösdobozt, kerítésre helyezett "kõmûves Actimel"-es üveget. Erre az lenne a megoldás, hogy elõször az illetõ egy ujját levágni, aztán a fél kezét, aztán a tökét. De a sorrenden nem fogunk összeveszni :-)

Ami a szelektív szemétgyûjtést illeti, itt eleve a rendszer van elcseszve. Az újrahasznosíthatóságnak a legnagyobb akadálya maga a koncepció. Ma csomagolásra kb. végtelen mennyiségû anyagfajtát használnak a cégek, ezeket még akkor sem lehet normálisan újrahasznosítani, ha a polgár nekiáll szelektíven gyûjteni. Már csak azért sem, mert a polgártól nem lehet elvárni hogy anyagmérnök legyen és eldöntse hogy melyik mûanyag újrahasznosítható és melyik nem.
Ehelyett az lenne a megoldás, ha a csomagolóanyagok számát drasztikusan lecsökkentenék. Lenne 4-5-féle anyag amibe csomagolni lehet - olyan, amiket mechanikusan könnyedén el lehet szeparálni.
Innetõl kezdve kétfajta kuka lenne: az egyik a közönséges, a másik a nem újrahasznosítható. Ide mehetne az elem, elektronikai hulladék, stb. - ezt csak ritkán kell vinni. A másik meg minden más. A hulladékot elõször is durván ledarálnák, utána menne egy biológiai lebontás, a maradékot aztán még apróbb darabokra darálnák és szépen mechanikusan illetve vegyi úton szétszednék az egyes komponensekre, amit aztán 100%-ban újra tudnának hasznosítani. És ez így már anyagilag is rentábilis lehetne mindenféle termékdíj nélkül is.

midnightcoder2 2021.11.02. 09:03:13

@bozon: Amúgy a mûanyag zacsik betiltása nettó öntökönlövés a zöldektõl: Sokkal több környezeti kárt okoz a kiváltásuk, ráadásul ezek speciel újrahasznosíthatóak lennének ha ésszel csinálnák a dolgokat. A kisfókák pedig nem a zacsi miatt döglenek, hanem a tahó miatt aki eldobja. Ha a zacsi a kukában végzi, akkor nem döglik tõle a fóka. Ha meg nem végzi a kukában akkor a fóka nem ettõl fog dögleni hanem a többi más cucctól amit Tahó Józsi bedob a patakba.

bozon 2021.11.02. 12:32:06

@midnightcoder2: nagyon jól ásod a dolgok mélyére magad! Ezeket reagálom:

-- Örök dilemma, illetve rejtély az emberekbe kódolt viselkedés. Én azért vagyok a több szemetes és mellette a népnevelés és fokozatos szigorítás pártján, mert nagyon kényelmetlen lenne azt gondolnom, hogy az embereket nem lehet megváltoztatni. A szemetelésre, illegális lerakásra én is sokkal szigorúbb válaszokat adnék, de azokat, akik válogatatlanul hajlandóak elvinni az utcai kukáig a szemetjüket, -- egyelőre -- kiszolgálnám. Hosszabb távon azért jó kérdés az utcai szelektív kontra "Vidd haza!" döntés, és valamelyikez meg kell lépni, ez igaz.

-- Tökéletesen igaz, hogy a mai számtalan anyagfajtával a rendszer el van cseszve. Ezért kell tiltani a feldolgozhatatlanokat, és valahogy serkenteni a jól válogathatóakat / feldolgozhatóakat. Emellett betétdíjjal minél több cuccot kihúzni a "normális" hulladékáramokból. De amíg ez nincs meg, addig a fogyasztónak kell a feldolgozhatatlant elkerülnie és a feldolgozhatót jól kidobni, amennyire csak lehet. Na, és megmarad a végén az a kérdés, hogy hányan nem lesznek hajlandóak még egy optimalizált rendszerrel sem együttműködni (szortírozni, tisztogatni). Nekik valóak a fogyasztókra vonatkozó tiltások.

-- Ez a kétféle kukás rendszer több helyen felmerült már (úgy is hívják, hogy "nedves-száraz rendszer", amiben a nedves a komposzt és a vegyes, és száraz a többi), de én úgy gondolom, hogy az optimum egy kicsit alaposabb válogatásnál, illetve pár fajta (pl. az üveg, a fémdobozok és egy csomó műanyagféleség) betétdíjasításánál van. Egyébként sok vidéki rendszerben már a kétkukás alapelv van, de a komposztálható rész kiszedésével senki sem törődik (és nagyon el is szennyeződhet, de ezt nyilván ki kellene találni, hogy hogyan küszöböljük ki). Jó lenne, ha ennek a vizsgálatai már rég lezárultak volna!

-- A zacskók betiltása azért nem feltétlenül öntökönlövés, mert a legtöbb esetben nem más kell a zacskók helyett, hanem semmi. Meg kell tanulni újra felhasználni a dolgokat (szatyrokat, kosarakat, dobozkákat), illetve nem becsomagolni még a csomagolást is. 30--40 éve tökre megvoltunk zacskók nélkül, 50--60 éve még nejlonszatyrok nélkül is. És az se volt a kőkor. Ha úgy kellene bevásárolni, mint 60 évvel ezelőtt, az azért nem lenne nagy ár azért, hogy ne pusztuljunk ki. :)

midnightcoder2 2021.11.02. 13:08:58

@bozon: " mert nagyon kényelmetlen lenne azt gondolnom, hogy az embereket nem lehet megváltoztatni"

Lehet, csak az nem annyira PC. I. István királyunk pár generáció alatt törvéntytisztelõ népet faragott belõlünk - aztán 40 év szocializmus megtanított minket a törvény megkerülésére is.

"De amíg ez nincs meg, addig a fogyasztónak kell a feldolgozhatatlant elkerülnie és a feldolgozhatót jól kidobni, amennyire csak lehet."

Amíg nincs meg, addig ez csak a kaki pofozgatása. Illetve ez sem nagy tragédia: a ma szeméttelepei lesznek a holnap aranybányái. Kevés olyan érc van a bolygón amiben nagyobb koncentrációban van meg egy-egy hasznos nyersanyag mint a háztartási szemétben. Ráadásul egy tonna szemétben nem csak egy, hanem sokféle hasznos nyersanyag van magas koncentrációban. Csak idõ kérdése, mikor jut el a technológia oda hogy ezt nyereségesen fel lehessen használni.

"30--40 éve tökre megvoltunk zacskók nélkül, 50--60 éve még nejlonszatyrok nélkül is"
Meg voltunk anno hûtõszekrények nélkül is, sõt ásóbottal is. Csak az életmódunk változik. Ma már az átlagpolgár nem a baromfiudvaron neveli a csirkét.

bozon 2021.11.02. 14:36:36

@midnightcoder2: "Lehet, csak az nem annyira PC. I. István királyunk pár generáció alatt törvéntytisztelõ népet faragott belõlünk - aztán 40 év szocializmus megtanított minket a törvény megkerülésére is."

Szent István törvényei nem lógtak ki a kor átlagából. Egyébként pedig -- sajnos -- nem 40 év szocializmus tanított minket az ügyeskedésre, hanem 1526 óta azt tanuljuk, hogy amit ma megeszel, csak az a tiéd, nincs holnap.

"Illetve ez sem nagy tragédia: a ma szeméttelepei lesznek a holnap aranybányái. Kevés olyan érc van a bolygón amiben nagyobb koncentrációban van meg egy-egy hasznos nyersanyag mint a háztartási szemétben."

Ez azért sajnos nincs így. Egyetlen dolog van, ami mérhető mennyiségben lesz a szemétdombokból kitermelhető évtizedek múlva is, a műanyag. Az viszont sose lesz olyan drága, hogy megérje, és nem is lesz könnyen kitermelhető. Persze -- leginkább a kidobott elektronikai eszközökben -- vannak a szemétben drága fémek is, de azok az összvolumenen belül nem érik el a legrosszabb ércek koncentrációját sem (mivel ezek kitermelési technológiája ma is adott, ki is termelnénk őket, ha lenne értelme).

"Meg voltunk anno hûtõszekrények nélkül is, sõt ásóbottal is. Csak az életmódunk változik. Ma már az átlagpolgár nem a baromfiudvaron neveli a csirkét."

Ez viszont már a kőkor. Vagy annál is régebbi dolgok. Szándékosan nem ezeket mondtam. Kosárral menni a zöldségeshez és ásóbottal ásni azért eléggé különböző dolgok.
süti beállítások módosítása