Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Mi való az üveggyűjtőbe?

2023. december 31. - bozon

Ez messze a legegyszerűbb: üveg. Kicsit részletezve: öblösüveg. Amire vigyázni kell, az a színtelen és a színezett anyag elkülönítése. Nem is ez jelenti itt a fő problémát, hanem az, hogy ha már megvan, amit az üveggyűjtőbe tennénk, akkor hol az üveggyűjtő? 

<<< A szelektálási receptgyűjtemény főoldala  

Mi kerülhet akkor az üveggyűjtőbe, és mi nem? 

A színes oldalra színes, a színtelen oldalra színtelen öblösüveg (nátronüveg) – természetesen elkülönítve. Az egyéb, speciálisnak nevezhető üvegek (hőálló üveg, szilikátüveg, ólomüveg, síküveg) csak korlátozottan kerülhet a rendszerbe; nem érdemes vele terhelni. 

Nem valók még az üveggyűjtőbe részben üvegből készült tárgyak is (pl. szemüveg, tükör), és olyan hétköznapi tárgyak is – például műanyagpalackok –, amelyeket „üvegnek” nevezünk, de nem azok. Sokan a hasonló törékenység miatt az üveghulladék közé szeretik tenni a porcelánt, fajanszot, cserepet is, de ezek nem ide valók. 

Határozottan nem való az üveggyűjtőbe az a néhány fajta – de remélhetőleg 2024-ben rohamosan bővülő körű – üvegpalack sem, amelyik betétdíjas. Hatalmas erőforrásmegtakarítás a újrahasználat; nem támogatható az újrahasznosítás akkor, amikor adott egy nála is jobb lehetőség. Egy „majdnem betétdíjas” rendszer működik, működött a legelterjedtebb befőttes üvegek számára a régi rendszerben, de ebből sejtésünk sincs, mi marad az új, remélhetőleg közel 100%-osan betétdíjas rendszerben (ami a fogyasztókhoz 2024 januárjában még úgyse jut el). 

És akkor hol van üveggyűjtő? 

Sajnos egyre kevesebb helyen. Budapesten a régi, feladatkerülő szigetes szelektív hulladékgyűjtés egyre fogyatkozó maradványaként találunk a hulladékudvarokon kívül üveggyűjtőket (az egész városban kevesebb mint kétszázat, és az is évről évre rohamosan csökken). A szolgáltatóknak „nem éri meg” rendes szolgáltatást, lefedettséget biztosítani, és ezt semmilyen jogszabály nem fogja előírni az új, koncessziós rendszerben sem. A lakosság is igyekszik az üveggyűjtőket megszüntetni, mert mások bedobálásának zaját, odabiggyesztett szemétdombját még a saját üveghulladékuk gyűjtése kedvéért sem vállalják be. 

Fontos ezért az elsődleges célon, az újrahasznosításon túl az is, hogy minél több használattal jelezzük a rendszernek, hogy több üveggyűjtőre van szükség. Szervezzük esetleg több háztartás üveghulladékának beszállítását a legközelebbi gyűjtőbe! Így az egyéni beszállítgatás érdemtelenül magas logisztikai lábnyomát is csökkentjük valamelyest; de persze ekkor egy kis helyre van szükség a gyűjtéshez-raktározáshoz, és vigyáznunk kell, hogy ne csináljunk dzsumbujt a saját környezetünkből vele. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr1718292433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása