Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Mi való a komposztba?

2023. december 31. - bozon

A szelektív hulladékgyűjtés anyagáramai közül a komposztálás a kedvencünk, hiszen ez az az újrahasznosítási forma, ami egyrészt technológiamentes – nem fogjuk magával az újrahasznosítással terhelni a környezetet –, másrészt biztos: senki és semmi nem fogja kézen-közön elrontani a külön gyűjtésünk eredményét, harmadrészt teljesen helybe hozható, hiszen minden kertben, minden négyzetméternyi földdarabon, sőt, akár beltérben is bárhol lehetőség van a szerves anyagok komposztálására. 

<<< A szelektálási receptgyűjtemény főoldala 

Mi való a komposztba? 

Minden, amit csak el tudunk képzelni e téren; egy ennyire tökéletes újrahasznosítási rendszernél nem szabad keresni a kivételeket! Szóval: 

  • A szokásos dolgok: konyhai zöldhulladék, kerti zöldhulladék, ilyesmi (minden zöldhulladék, ne keressük a mesterkélt kivételeket, mint pl. diólevél, citrusfélék stb.)! 
  • Ezen felül viszont ésszerű mértékben jöhet az ételmaradék (a hús, a főtt étel, a kenyér stb. is) 
  • Faágak, egyéb fahulladék csak darálva 
  • A természetes módon (étellel, sárral, penésszel stb.) szennyezett, papír, ami már nem jön jól a papírhulladékba 
  • Minden, ami olyan bioműanyagot tartalmaz, ami vagy házi komposztálhatósági jelöléssel van ellátva (home compostable, garden compostable), vagy csak vékony rétegben (pl. papírpohár), vagy apró rostok formájában (pl. teafilter) tartalmazza a bioműanyagot 
  • Nagyon fontos, hogy a régebbi eldobható műanyagcikkek helyett bevezetett komposztálható megoldások (fa, bambusz evőeszközök, fogkefék, igazi papírpoharak, papírtányérok, papírkupakok, papírszívószálak, házi komposztálható bioműanyag) is a komposztba kerüljenek, hiszen ha a vegyesszemétbe kerülnek, akkor összességében még rosszabb megoldást is jelenthetnek, mint a műanyag! 
  • Szintén fontos, hogy a mostanában már normaszerűen szemétté változtatott, és valahová elszállított őszi avar, nyári fűnyesedék is a komposztba kerüljön. Ne féljünk a (rövid ideig) jelentős mennyiségtől! 

img_3881--extrakomposzt-kicsi.JPG
„Nemszeretem” dolgok (papírfélék, kenyér, bioműanyag) egy közösségi komposztáló zárt tárolójában. Noha a papír és a bioműanyag slamposan néz ki, a kenyér pedig elhanyagolt komposztálók esetén vonzhatja a rágcsálókat, ez mind-mind komposztálható, és így komposzálandó! 

Mi nem való a komposztba? 

  • A nem természetes állapotú (pl. vastag rétegben festett) fa, bútorlapok műanyagrétegei 
  • Darálatlan faágak, egyéb faanyag (idővel elbomlik, ezért semmi baj vele, ha végtelen helyünk és erőnk van a komposztáláshoz, de jelentősen rontja a hatékonyságot). De ezt nem kell kihagyni, daráljuk le! 
  • Rejtett műanyagot tartalmazó dolgok: cigarettacsikk, hagyományis műanyagot tartalmazó „papírpohár”, -tányér, illetve a szerencsére már visszaszorulóban levő műanyagrostot tartalmazó teafilterek (a visszaszorulás miatt manapság már nem nagyon kell törődni velük). 

Megfontolnivalók 

A fenti anyagokból minél változatosabban eszik a komposztunk, annál jobb lesz. Ami „büdösebb, undibb” (főtt étel, állati eredetű anyagok), az tápanyagdúsabb. Ami barna (falevél, fa), elveszi a szagot, és lazítja, levegőzteti az anyagot. A papírfélék pedig nagyon jól szabályozzák a bomló anyag vízháztartását. A színesebb növényi eredetű anyag (fű, zöldség, gyümölcs) jelenti a középutat, de önmagában levegőtlenre tömörödhet, berohadhat. 

Ha nincs saját komposztálónk, akkor ha csak egy mód van rá, indítsunk egyet, de előtte is csatlakozhatunk egy közösségi komposztálóhoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4818292451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása