Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Szelektáljunk többet – nagyobb kukába!

2018. november 04. - bozon

Van egy nagyon egyszerűen orvosolható technikai probléma, amivel nekünk már a házhoz menő szelektív gyűjtés legelején szembesülnünk kellett: ha egy többgyerekes, nem átlagon felül fogyasztó család szemetjét lelkiismeretesen szétválogatjuk, akkor bizony sokkal több (akár kétszer annyi) szelektív szemetünk keletkezik, mint amennyi a kezdetben kiosztott kukákba befér.

Jó, hogy a kuka mellé tett szelektív szemétre vonatkozó drákói előírásokat (ebben a 18. pont) általában maga az FKF sem veszi komolyan, de ez sem tökéletes megoldás. Azon túl, hogy a szigorú szabályok egy-egy esetben mégiscsak a kukások eszébe jutnak, számtalan helyen látjuk a városban, hogy a túltelített kukákból vagy a kukák mellé tett zsákokból a szél és különféle állatok is szétszórják a szemetet.

Szerencsére van erre megoldás, csak sajnos sokan nem tudnak róla. Rendelhetünk nagyobb vagy több színes kukát! (Kinek hogyan fér el jobban.) Mivel a szelektív hulladék másodnyersanyagként való értékesítése (jó esetben!) kitermeli a kezelés költségeit, ez a többletszolgáltatás nem feláras. Sajnos, az FKF Zrt. oldalán sincs túlreklámozva a lehetőség, az itt található megrendelőlapok is inkább a csúnya vegyes szemét tartályairól szólnak, azonban telefonos érdeklődésre a cég munkatársai mindig készségesen segítenek.

2014_10_27_00_00_55-kicsi.JPG

Ez tényleg ingyenes? Miért? Hogyan?

Ha már nem sikerült a hulladékaink keletkezését megelőzni, és ami keletkezett, nem is használható többet (az egyszer használatos csomagolások például eleve azonnal így járnak), a leghasznosabb lehetőség a hulladék anyagának újrahasznosítása (reciklálása) marad. Ehhez a hulladékot fajtánként kell gyűjteni (vagy iszonyatos erőforrások árán a központban „nulláról” válogatni, de ezt inkább ne követeljük meg senkitől). Közös érdekünk tehát, hogy amit egyszer már megtermeltünk, a lehető legjobb helyen végezze.

Szerencsére a házhoz menő, tehát a lakosságot ténylegesen elérő szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon az Európai Unió nemcsak előírja, hanem megvalósítását is kifizette, így az elérhető (csaknem?) minden településen. Nekünk viszont jól, sőt, annál is jobban kell tudni használni ezt a lehetőséget. Nem árt tehát tudni, hogy a nagyobb kukával az FKF („a rendszer”) a saját érdekében is cselekszik, de a jó használat terén nem kis bizalmat előlegez meg nekünk is. A saját érdek abban áll, hogy a nagyobb kuka nekik is segít, hiszen ha például valami miatt csúszik az elszállítás, akkor a kihelyezett kukákból nem szóródik ki a szemét.

Másfelől viszont az teljesen rajtunk múlik, hogy amikor lelkesen töltjük e kukákat, akkor „jó minőségű” hulladékot produkálunk-e. A tiszta, könnyen válogatható, jól előkészített hulladék utóválogatása, feldolgozásra való előkészítése könnyebb, üzletileg életképesebb, s nem utolsósorban kevésbé környezetszennyező folyamat. A lelkiismeretes szelektálás tehát a nagy ügy érdekében végzett kis, otthoni gerilláskodás. Erről is muszáj lesz majd írni bővebben, hiszen a szemét még akkor is a miénk, amikor a kukások elvitték – jól kell tehát az útjára bocsátani. A kuka nem egy alternatív univerzum bejárata, ugye.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4414342917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása