Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Szemétszedési szezon van!

2019. március 10. - bozon

Ki gondolta volna, hogy ennek is van szezonja? Sajnos, már bőven benne vagyunk, mert a hóolvadással kezdődött, és a tavaszi kizöldülésig tart, de még mindig nincs késő egy kis szabadtéri foglalkozáshoz. 

A XI. kerületben, a Balatoni út és az Egérút csomópontjánál tisztogattunk, s ezzel a délelőtti műszakkal négyünknek sikerült a csomópont területének egynyolcadát (a kereszteződéskomplexum délkeleti negyedének kb. felét) megtisztítani! Ez most ugyan láthatóan több évi szemét feltakarítása volt, de betekintést ad a valódi munka nagyságába (munka nagy része az átfésülés, nem maga a szemétpakolás). 

belso-elotte.jpg
A belső szegély környéke előtte

belso-utana.jpg
A belső szegély környéke utána

Egy ilyen főútmenti területet ugyanis kb. hetente kétszer kellene feltakarítani – ez van, az eddigi tapasztalatok ezt mutatják. Ilyen ütemben termelődik a szemét, ilyen ütemben válik annyira szemetessé egy forgalmas közterület, hogy a látványa már megint nem a jó viselkedésre tanít. Ehhez képest a köztisztaság szervezeteinek kb. arra van emberük, pénzük és energiájuk, hogy évente egyszer (egy ilyen, félreeső területen ennyiszer sem) takarítanak. Van hova fejlődni... 

sziget-elotte.jpg
A járdasziget előtte

sziget-utana.jpg
A járdasziget utána

Azért kellene ilyen sűrűn takarítani, mert sajnos ahhoz, hogy az emberek leszokjanak a szemetelésről, a magas tettenérési arány és a magas bírságok mellett elsősorban arra lenne szükség, hogy úton-útfélen olyan környezettel találkozzanak, amelyet „méltónak ítélnek” a megóvásra (nem mintha ennek a döntésnek a joga az embereknél lenne, de ezt akkor is számosan meg-meghozzák, láthatóan a rossz irányban). Egy környék sajnos elég kevés szeméttől is már szemetesnek néz ki. 

S ha már tettenérési arány: a Péterhegyi köz eleje be van kamerázva, mégis láthatóan senki nem figyeli! Ez hogy lehet? 

De persze bármennyire is csak egy kicsi része ez a kívánatos nagy munkának, az összegyűjtött szemét mennyisége jól mutatja, hogy hatékonyak voltunk. 

elso_adag.jpg
Az első adag még az autón kívül

masodik_adag.jpg
A második már nagyrészt az autóban, illetve kisebbrészt a büszke vadászokkal

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr4214679832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása