Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Elfújta a szél

2020. február 29. - reyj

Írta nekem valaki valahol, hogy nincs para [non sic!], Európából nemigen jut műanyag az óceánba. De akkor mégis hova? És ha máshova, akkor oda jó?szel.png

Mert ugye a kulturált városlakó (nem az, aki csak úgy eldobálja a szemetet úton-útfélen) vár a feleslegessé vált nejlonzacskójának, flakonjának, italosdobozának elengedésével mindaddig, amíg egy valamilyen, vélhetőleg erre rendszeresített edényt talál ehhez. Ez többnyire egy sima utcai szemetes lesz, de egyes helyeken már látni fura többrekeszes hulladékgyűjtőket is feliratokkal, piktogrammal – ezt persze már nem nézegetjük: szemetes az, akárhogy cifrázzák. Ha otthon kerül sor a nagy mozdulatra, akkor ott állnak a dugig rakott kukák a házak előtt, esetenként különböző színűek is, valamilyen ismeretlen okból piktogramokkal, miegyébbel, de arra éppen jó lesz bármelyik, hogy elhelyezzük benne, ami nem kell. Szerencsés esetben konténerre is akadhatunk. Ha pedig tele van, akkor ráhelyezzük a tetejére, mert tudjuk, mi a jó modor.

img_20190730_222603_362.jpg

Én mégse tudom, mi a jó modor, mert nem ugyanígy teszek. Már megint mások dolgába ütöm az orrom. Öntudatlanul odakapom a fejemet az utcán, ha koppan valami egy szemetesben, végigjáratom a szememet a púposra tömött kukák tartalmán, belekukkantok a buszmegállókon kitett gyűjtőedényekbe. Legalább 90%-ban újrafeldolgozható szemetet látok, ami persze a vegyes szemétben végzi. Észreveszem azt is, ami mellett valahogy rezzenéstelen arccal megy el a járókelők nagy része: a fenti „erőfeszítések” dacára a szemét nagy része az utcán landol: a járdán, fákon, árokban, patakmederben, sínen, stb. És még az is megfordul a fejemben, hogy innen hova...

papireszt.jpg

Bár most azokat illettem maró gúnnyal, akik még mindig úgy tesznek, mintha nem lenne a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer, és emellett sok helyen kitett szelektív szemetes (alkalmanként én is kiteszek ilyeneket teljesen felesleges óriási feliratokkal), azok számára is rossz hírem van, akik ezeket jól használják. Ez nem elég!

Egyrészt, mint ez előző posztban megemlékeztünk róla, bizony döcög a hulladékfeldolgozás hazánkban; és ez enyhe kifejezés. Erre nyilván sokaknak az a reakciója, hogy akkor hagyjuk a francba az egészet, ki fog feleslegesen bajlódni azzel – ez a magatartás szépen ki fog tartani akkor is,a mikor már sikerül kiépíteni, megjavítani a rendszert. Emellett, ha ebben nem bízunk, akkor nem pontosan értem, mire alapozzuk azt az elterjedt véleményt, mely szerint a technológia majd megold mindent helyettünk.

A másik probléma az, hogy a szelektív szemét útja sem biztosított a „jó” helyre. Igencsak feltámadt a szél, vagyis borogatja fel a szemeteseket, és megy minden szanaszét. Vízbe? Talajba? Melyik a jobb? A szél kitárta az alternatív univerzum ajtaját, aminek a kuka tetejét hittük, és jön vissza a csillagkapuból minden, amitől olyan ügyesen és végérvényesen megszabadultunk. 

Vagyis szelektálni kell ugyan, de ez több szempontból nem elég. Ki kell állni a jobb gyűjtési rendszerért, lelkiismeretesen kell kezelni a kukákat, és egyáltalán: a hulladék mennyiségét igenis radikálisan csökkenteni kell! Miért hisszük szabadságnak a szemétgyártás lehetőségét?

És akkor tulajdonképpen milyen alapon vetjük meg azokat, akik csak úgy eldobálják a szemetüket? Tekintve, hogy a komposztálható szemeteknek hosszabb távon még a szabadban eldobálva is jobb helyük van, mint a vegyes szemétben, akkor kinek van igaza? Ráadásul a szemetelők magatartása ugyanúgy fakadhat tudatlanságból, mint azoké, akik rendkívül elégedettek magukkal, hogy nem szemetelnek, mindent eljuttatnak a csillagkapuba.

Nem kevesebbet állítok, mint azt, hogy ha nem törekszünk tudatosan arra, hogy napról napra csökkentsük a szemetünket (vagy egyáltalán az ökológiai lábnyomunkat, hiszen minden környezetterhelés és azok következményei, például a klímaváltozás és benne ezek a szélviharok se mások, mint az emberiség szétszórt szemete), az semmivel sem jobb annál, mint aki szemetel. Kicsit máshogy, kicsit látványosabban, de ugyanaz a tudatlanság, ugyanaz a nemtörődömség, csak esetleg egy kicsit más családi háttér, illetve neveltetés áll mögötte. Egyéni teljesítmény, a háttértől való elmozdulás semmi.

Pedig igen nagy szükség lenne az egyéni teljesítményekre. Fönt, lent, középen. A szél ugyanis egyre erősödik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr3315492938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.03.01. 22:10:38

Lelkesen letoltál mindenkit. “döcög a hulladékfeldolgozás hazánkban”. Ezt nem fogja megoldani az állampolgár, nem is az ő feladata. “mire alapozzuk azt az elterjedt véleményt, mely szerint a technológia majd megold mindent helyettünk”. A nem alkalmazott technológia nem old meg semmit, de ez megint nem az egyénekről szól. “Ki kell állni a jobb gyűjtési rendszerért”. Biztosan, de ha azért nem állnak ki az emberek, hogy egy beteg egy egyszerű problémával kórházba kerül. és ott összeszed egy olyan húgyúti fertőzést, amibe belehal, és a jobb egészségügyért nem állunk ki, akkor majd a szemétügy mellett kiállunk? Erre lenne az államapparátus, hogy ezeket kezelje. “a komposztálható szemeteknek hosszabb távon még a szabadban eldobálva is jobb helyük van, mint a vegyes szemétben”. Tudod, hogy pl. egy teraszon, kertészetben vett földben elültetett, és megpusztult növényt földestől nem lehet sehol a természetben lerakni, mert komoly büntetést kapsz? Persze, elszállíttathatod sok ezer forintért az egy cserépnyi növényt egy zöld begyűjtőbe. Ezt is a felelőtlen állampolgár hozta össze? “hogy napról napra csökkentsük a szemetünket”. Nem hozhatom haza vászontáskába öntve a joghurtot, és a csapoltban meg sem bízom, tejnél sem, de az megoldás lenne, ha EU szinten váltanának pár típusú üvegre. Széles szájú másfél decis, három decis, fél literes,(kefirnek, tejfölnek), tejesüveg fél literes, literes, de szabvány formájú. Aztán már csak ki kéne építeni a begyűjtő láncot, területenként, akik adott napon elviszik a kirakott üvegeket, ingyen kapják, és, miután sterilizálják, a termékek gyártója tőlük rendel. Ebből megélhetne jó pár cég.
Ha ilyen agilis vagy, akkor olyan partnert kéne keresned, akinek szava is van, melléd áll, és átvisz valami változást, mert a lakos csesztetésével nem jutsz sehova. Na, kellemes estét!

reyj 2020.03.02. 13:30:11

@élhetetlen: És még mindig azt mondom, hogy a változásból nekünk is ki kell venni a részünket, de sajnos a te reakciód is az, hogy milyen változásokat kéne bevezetni fentről. Ezek persze jó ötletek, de nem váltják ki az egyéni teljesítményt . Egyrészt (és állati unalmasan ismételem magamat) fogyasztói magatartásunkkal így nem kényszerítünk ki változásokat, másrészt a változásokhoz sem vagyunk hajlandóak alkalmazkodni. Hamar kiderült, hogy a joghurtnál sem a vászonzsák a probléma, nylván rengeteg üveg van mindenkinél, amibe vásárolhat kimérve, hanem, hogy nem bízol benne, holott egyrészt mérlegelni kéne, hogy mi jelent nagyobb veszélyt (már a hosszú táv sem annyira hosszú, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni), másrészt a szigorú előírások a kimérős helyekre is vonatkoznak. Ha nem hiszel bennük, a joghurtvásárlásból származó szemetedet két módon csökkentheted: kevesebb joghurt, vagy nagyobb kiszerelés, aminek a csomagolása jobban hasznosítható.
Ami a száraz növény elhelyezésére vonatkozó szigorú előírást illeti: nem tudtam róla, sokat segítenél, ha megírnád a forrást. Szinte kIzárt, hogy közösségi komposztba ne vennék be, de tegyük fel, hogy tényleg többezer forint az elhelyezése: akkor annyiba kerül, mindig bele kell kalkulálni a vásárlásba azt az árat is, amennyibe az áru által keletkezett szemét kezelése kerül. Ha ezt nem tesszük meg, megint ugyanott vagyunk, mint akik zsákokba teszik ki a szemetüket az út szélére. Amíg pedig a törvény nem sújt le teljes szigorával ezekre a szemetelőkre, én nem annyira félnék attól sem, hogy jól megbüntetnek, ha kiteszem az elpusztult növényemet egy bokor alá.

élhetetlen 2020.03.02. 16:38:55

@reyj: Nem akarok vitatkozni, de nem értek egyet veled. Azzal, hogy kevesebb joghurtot eszem, nem kényszerítünk ki változásokat. Az már működne, ha össze lehetne hozni egy országos tiltakózó sztrájkot, hogy egy hónapig senki nem vesz tejet, tejfölt, stb, de ezt nem lehet összehozni. Ha viszont a boltban üvegben lehetne kapni, akkor mindenki azt venné, tehát alkalmazkodnánk. És nem hiszem, hogyha lenne egy nap, mikor az ajtó elől elviszik az üvegeket, akkor valaki csak azért is levinnéi a kukába. “a szigorú előírások a kimérős helyekre is vonatkoznak”. Így igaz, de gondold végig. A nagy tejtermelő gazdaságok eladják a tejet nagy tejfeldolgozóknak. A “friss házi tejet” kimérőkhöz honnét kerül a tej? Begyűjtik. Egyik gazdának van 3 tehene, a másiknak 6, stb. , és nem hiszem, hogy ezeket a gazdákat is ellenőrzik. Erre nincs forrásom. Csak, hogy érts, a szüleim falun éltek (14 éves koromig én is), volt tehenünk. Nagyapám meghalt, eladtuk a tehenet, mert apu nem tudott, nem is akart fejni, anyunak nem bírta a keze. Utána vettük a tejet. A szomszédban is volt, de egy utcával arrébbról, ismerve a két családot. Neked ez nem mond semmit, de én tudom, mit jelent, ha lemossák a tehén tőgyét fejés előtt, vagy hullik a szmötyi a tejbe, nem baj, majd leszűrjük, addig ázzon benne. Neked ez nem szempont, nekem igen.
A zöldhulladék. parkerdo.hu/termeszetvedelem/termeszetvedelem-a-parkerdoben/a-zoldhulladekrol/ . És igen, van, ahonnét elszállítják. Az Irinyi József utcából nem. www.fkf.hu/storage/app/media/uploaded-files/11.jpg , és én nem tudok elmenni hat utcát a szemetemmel. Vannak szállító cégek. zoldfuv.hu/zoldhulladek-szallitas-arak/ . Minimum fizetendő 10500 Ft/ szállítási cím, ha leviszem az utcára, ha fel kell jönni a 8.-ra, már egyedi ár. És egy db. ujjnyi vastag törzsű fűzfám száradt el. Van nyolc leánderem, meg akartam metszetni. Ez fél óra munka, és egy kertész egyébként is jár zöldlerakóba, és amit levág, az nem tömeg. Lazán bemondta a harmincezer forintot. “én nem annyira félnék attól sem, hogy jól megbüntetnek”. Tudod, van ez a törvény is, hogy 1,1 métert szabadon kell hagyni a lépcsőházban. Nálunk 1,2 széles a lépcső. Ott tároltam évekig a leándereket, de mellettük csak akkor lett volna “elég” hely, ha fellapítom a cserepeket a falra. Én is tudom, hogy nem járják végig az összes lépcsőházat, de volt olyan, hogy az utcán letört faág miatt mentek ki, de, ha már ott voltak, benéztek pár közeli lépcsőházba. Százezres büntetések röpködtek. Tehát másképp látom a világot, de szívesen beszélgetek veled ezekről a dolgokról.

reyj 2020.03.04. 12:32:42

@élhetetlen: Hú, próbálok mindere reagálni, aztán megírom, miért tértünk el a tárgytól.
Ha kevesebb joghurtot veszel, kevesebb szemeted lesz a joghurtból.
A tejről: nem azt gondolom, hogy a gazdákat ellenőrzik, hanem a piacra begyűjtött, csapoltan árusított tejet. Ezzel kapcsolatben egyébként én sem vagyok meggyőződve, hogy környezetkímélőbb-e, ha olyan tejet veszünk, amit fel kell forralni először mindenkinek otthon, ezért ilyet inkább tejbegrízhez, palacsintához veszek, amihez úgyis felforralnám.
Nem tudom honnan viszik, illetve nem viszik el a zöldhulladékot, (gyanús, hogy ha a kertész 30000 forintot kért külön a hulladéleszállításért, akkor ott valami átverés van,) de az biztos, hogy a hulladékcsökkentésnek egyik leghatékonyabb módja a helyben való komposztálás: erre már a társasházak zömében is lenne lehetőség, amihez csak meg kéne győzni az embereket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel: újabb bizonyítéka annak, hogy vannak olyan lépések, amiket a rendszer átalakítása nélkül is megtehetünk, igenis kell beszélni róla.
Az, hogy amint a mellékelt cikk mutatja, kertesházakból hordják ki a zöldhulladékot az erdőbe a helyben komposztálás helyett, megint ugyanez a problémakör, amit meg tudnának oldani saját hatáskörben, ha valaki felvilágosítaná őke, hogy mit csinálnak. Vannak közösségi komposztok, de beszéjük meg, ha van ilyen, elhozzuk hozzánk is. Ilyesmi zöldhulladék nem képződik minden nap, de sajnos a növénytartás azzal is jár, hogy ezekkel is fogalkozni kell.

De nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy amíg minden hulladék elbomló volt, nem jelentett akkora gondot az eldobálás, és az emberek egy része nem értette meg, hogy váltani kell, nem megy tovább az itt-ott elhelyezés. Aztán nagyobb lett a baj, sürgetővé vált, hogy valamit kezdjünk a töméntelen nem elbomló szeméttel: szét kell válogatni a szemeteket. Ezt megint jó adag ember nem lépte meg, pedig itt a következő lépés: a feldolgozás is rengeteg energia, logisztika, tehát nem kéne ennyi szemetet termelni.
Ezt lehet úgy, hogy kevesebbet fogyasztunk, a csomagolás alapján választunk, nem dobunk ki kaját, amit lehet, komposztálunk. Érdekes, hogy a tejet említetted, mert arra jutotam, hogy pont azokat a dolgokat lehet gyakorlailag csak csomagolva kapni, amiknek a fogyasztását környezetvédelmi szempontból is mérsékelni kellene: húst, tejterméket, világ másik feléről érkező áruk, ilyesmik. A zöldséget, gyümölcsöt, tésztát, fűszereket, gabonaneműket biztonságosan meg lehet vásárolni kimérve is: jelentős hulladékcsökkentéseket lehet így is elérni.
Vagy mondjuk azzal, hogy mindig, amikor kidobunk valamit, legalább átfut az agyunkon, hogy lehetett volna megúszni ennek a szemétnek a háztartásba kerülését. Oly korban élünk, amikor ha felmerül egy ilyen kérdés, lépten-nyomon kinálnak válaszokat. Például mi is.

élhetetlen 2020.03.05. 02:15:27

@reyj: “Ha kevesebb joghurtot veszel, kevesebb szemeted lesz a joghurtból.”, Okos . Mondjak le a nekem alapvető élelmiszerekről, mint tej, tejfől, joghurt és megmenekül a világ, ahelyett , hogy szabályoznák a csomagolást? Csak a zöldégtermesztés biztosan gazdaságosabb, mint x évig tejelő tehenenet tartani? Fogalmad sincs, csak kiálltál valami mellett, amiről még a szakértők sem tudnak egyértelmű véleményt mondani. ” gyanús, hogy ha a kertész 30000 forintot kért külön a hulladéleszállításért”, nem a fél órai munkáért, ÉS az elszállításért kért ennyit . a ha én metszek, akkor mint a linken mutattam, ha még az utcára is leviszem, akkor megúszhatom tízerből. Te miről beszélsz? “a hulladékcsökkentésnek egyik leghatékonyabb módja a helyben való komposztálás: erre már a társasházak zömében is lenne lehetőség,”. Te legyél az, akinek a társasház két méteres hátsó terére nyílik az ablaka, és oda komposztálót telepítenek. Szagold te, és ne másra sózd rá. Mert a komposztálás az rohasztás. “ha valaki felvilágosítaná őke, hogy mit csinálnak”. “de beszéjük meg, ha van ilyen, elhozzuk hozzánk is.”. Érdekelne, hogy mennyiért vinnétek el egy cserépben meghalt fűzfát. Egyébként, ezt lehet úgy, hogy kevesebbet fogyasztunk. Sőt, ha egyáltalán nem eszel, és nem iszol, akkor sokat tettél, vagy nem tetted meg, csak szövegelsz? Nem vagy meggyőző.

reyj 2020.03.05. 06:52:03

@élhetetlen: Nem találsz olyan szakértőt, aki szerint a komposztálás rohasztás, de még olyat se, aki szerint a tehénnél nem érné meg jobban a zöldség- és gyümölcstermesztés. Ez egyszerű matematika. A kiszállási díjjal, munkával, elszállítással azért már másként hat a harmincezer, és mi elvittük volna ingyen, csak persze meg kéne tanulni, amit már írtam, hogy ha megveszel valamit, annak az árába bele kell kalkulálni minden vele járó költséget, ami élőlényeknél magasabb, ez van. Arra tényleg ki kell térnem, hogy a kevesebb meg a semmi az nem ugyanaz? Aki azzal áltat, hogy a csomagolások átalakítása, a megújuló energiákra való áttérés, meg egyéb felülről jövő technológiai átállások egyéni áldozavállalások nélkül majd kihúznak minket a slamasztikából, az teljes mértékben a levegőbe beszél. De kellemesebb őket olvasni, meg egyszerűbb áthárítani másokra a felelősséget. Arról meg, hogy mi mindent csinálunk, a blog többi posztjában olvashatsz. Ha nem jön át belőlük, hogy messze nem vagyunk olyan elégedettek magunkkal, mint mondjuk te, ezért próbálunk egyre többet és többet tenni, akkor biztos rosszul csináljuk. De azért mégis szövegelünk róla, mert annál több értelme van az egésznek, minél többen próbálkoznak.

élhetetlen 2020.03.05. 18:53:42

@reyj: “Nem találsz olyan szakértőt, aki szerint a komposztálás rohasztás”. Ezen kár lovagolnod, mindkét a lebomlási folyamatot jelenti, és nem rózsaillattal jár. “de még olyat se, aki szerint a tehénnél nem érné meg jobban a zöldség- és gyümölcstermesztés”. De ettől még az ember mindenevő, nem birka. “Aki azzal áltat, hogy a csomagolások átalakítása, a megújuló energiákra való áttérés, meg egyéb felülről jövő technológiai átállások egyéni áldozavállalások nélkül majd kihúznak minket a slamasztikából, az teljes mértékben a levegőbe beszél.”. Az is a levegőbe beszél, aki azt hiszi, hogy a tejtermékekről, húsról való leállás, és a mesterségesen előállított táplálék kiegészítők gyártása, és fogyasztása az előbbiek pótlására a kiút.
“Arra tényleg ki kell térnem, hogy a kevesebb meg a semmi az nem ugyanaz?”. Arra ki kell térnem, hogy mennyivel jobb csak heti egy joghurtot enni a napi egy helyett, és bogyókkal pótolni a be nem vitt szükséges dolgokat? Tartom, hogy tovább jutnánk a csomagolás technika változtatásával, mint azzal, hogy több millió embert megpróbálunk a tejtermékekről, vagy a húsról leszoktatni.
“A kiszállási díjjal, munkával, elszállítással azért már másként hat a harmincezer”. Először is azt írtam, hogy “Ez fél óra munka, és egy kertész egyébként is jár zöldlerakóba, és amit levág, az nem tömeg.” Ja, hogy kiszállással már megérted a harminc ezret. Tudod, egy csomó ember bejár a munkahelyére, és nem kap napi tízezer ft. pluszt, csak azért, mert bemegy, és nem fizetik az utazással töltött időt sem. És, ha saját autóval jár, még le sem írhatja a költséget az adóalapjából, mert ezt csak a vállalkozó teheti meg. “mi elvittük volna ingyen”. Nem késtetek le róla, mert a harmincezres metszés nem fért bele, majd tavasszal metszek, és ha a hulladékkal együtt elviszitek a fűzfát is, meg fogom köszönni.

reyj 2020.03.07. 07:08:32

@élhetetlen: Egész más folyamatok zajlanak a kukában, mint a komposztban. Csak a levágott fűnek lehet fél méternél távolabb érezhető szaga, ami nem a kicsi társasházi kertek jellemző hulladéka. Állandóan szaglászom a különböző komposztokat, és egész egyszerűen megfejthetetlennek találom, hogy mindenki látatlanban rávágja, hogy büdös. Nem a szaglásommal van a baj, a mások kukájéban rohadó dolgok szagát érzem (kukaürítés után messziről is), illeve a disznóólét is.

A fentről jövő változtatásokra és a plebs életmódváltására EGYÜTT van szükség. Egyik sem pótolja a másikat. A különbség az, hogy az előbbiért nem sokat tehetünk, az utóbbiért viszont igen, illetve, ha elég sok ember mutatna hajlandóságot, hogy kényelmetlenségeket vállaljon, a felsőbb szinteken sem kéne annyira óvatoskodni a változások bevezetésével. Viszont a szemetelés intenzitása és jellege azt mutatja, hogy még az eddigi intézkedésekhez sem alkalmazkodik lényegében senki. Az "addig
én nem, amíg a másik sem" mindent ural. És ha a másik mégis, azt hiszi a piszi.

A hús, tejtermék, stb fogyasztását nem kell teljesen kiiktatni, de mérsékelni lehet. Amúgy ez is csak egy szólam a többség részéről, hogy étkezését a szükségleteihez igazítja, messze nem ennyire tudatosak az emberek. Ha azok lennének, utánanéznének, hogy miből mennyi kell, és máris lehetne tárgyalni velük. De mindenki csak a saját rossz szokásait védi foggal-körömmel. Nem kampányoltam a mesterségesen előállított táplálék-kiegészítők mellett. Az viszont biztos, hogy sokkal több húst, illetve tejterméket fogyasztanak mostanában, mint akár gyerekkoromban. Érdemes körülnézni, miket dobnak ki az emberek a szemétbe (nem kell kukában turkálni érte, a téma az utcán hever), és átgondolni, hogy ezek valóban a szükséges dolgok melléktermékei-e. Viszont komolyan elkezdtem aggódni, hogy valami baj van velünk, akik joghurtot is ritkán eszünk, húst sem minden nap, és még bogyókat sem szedünk.

A kertész nyilván pofátlanul drága (a cirkósom is az, aki minden évben 20000 forintot elkér tisztításért), de nem arról van szó, hogy 30000 lenne a zöldhulladék elhelyezése. De még egyszer: ha annyi, akkor annyi, az utcán szemetelőket sem menti az, hogy drágállották a szemétdíjat. A kertész egyébként nem egyszer megy be a munkahelyére, hanem ide-oda mászkál, tehát nem helyes az analógia. És igen, tudom, milyen az, amikor az embernek nem fizeti a munkahelye sem az útiköltségét, sem
az utazással töltött időt, bár én tömegközlekedéssel járok.

Ha aktuális lesz a zöldhulladék, írj privát üzenetben, és valamelyik este elhozzuk.

élhetetlen 2020.03.07. 18:27:53

@reyj: Hosszú! Csak két dolog. “Az viszont biztos, hogy sokkal több húst, illetve tejterméket fogyasztanak mostanában, mint akár gyerekkoromban.”. Nem biztos. Gyerekkoromban volt tehenünk, és az összes tej elfogyott tej, aludttej, túró, tejföl formájában, és az nem napi két liter volt. És elfogyott a két, három másfél mázsás hízó is, hús, kolbász, sonka, szalonna képében, és úgy negyven csirke, és húsz kacsa. Pedig ez nem most volt, 66 múltam. Tartom, hogy a csomagoláson változtatni jobb lenne, mint leszoktatni engem a tejről. Csak vicc, mivel nem járok le bevásárolni, ha vendég jön, megkérdezik, hogy hozzanak-e valamit. A válasz általában, hogy két, három liter tejet, amennyit elbírsz. A múltkor a barátnőmnek hozzáfűztem, hogy, mert valami koszlott vén macska mindig megissza. Picit benne akadt a levegő, de mondtam, nyugi, én vagyok a koszlott vén macska. Amivel egyetértek, “az utcán szemetelőket sem menti az, hogy drágállották a szemétdíjat”. De itt is lehetne segíteni fentről. Nézzük a Balatont. Fizetek fél év szemét szállítást, de a legjobb formámban is csak két hónapot voltam lent, tavaly már le sem tudtam menni, talán egy hétig volt lent egy vendég. És jönnek a hülye gondolatok. Ha nem kukaholdingot csinálnak, hanem egy applikációt, az útvonal minden elszállító cégnél adott, és, ha a szerződött partner háza előtt kint van a kuka, akkor kiöntik, és megnyomnak egy gombot. Persze, akkor is végig kell menni, ennek lehetne egy nem pofátlan alapdíja, a többit meg csak a teljesített munkáért fizetném. Tudom, bilibe lóg a kezem, de tényleg nem a fogyasztókat kéne macerálni, hanem valamilyen módon a törvényhozókat.
És akkor az utolsó. Ha lehet, akkor tényleg élnék a lehetőséggel a metszés után. De itt meg is kérdezem, hogy nem akarsz sok leándert? Most még azt hiszem, hogy tudom, melyik a dupla piros, de ha elkavartam, akkor is szép a többi is, és ha kinyílik, akkor már látszik, hogy melyik a dupla piros, tehát javítható az eset. Tuti módszerem van a gyökereztetésre. Nem túl sokan beszélgetünk most itt, remélem belefér még egy sztori. Mikor még dolgoztam, egyszerre metszettünk a kolléga nőmmel. Elmondtam neki, hogy mit csináljon, nem hitt nekem. Én már kb. nvolcvan gyökeres leánderrel házaltam a cégnél, hogy ki kér még, ingyen van, ő mondta, hogy az övéi nem gyökereznek. Hozd be, megoldom. Behozta, úgy vödröstől. Irány a női wc, mert már büdös volt a víz. Ha ebbe lógna a lábam, én sem gyökereznék. Preparálás, kigyökereztek. Maradt egy tíz centis, vékony, levéltelen kukac, nem vettem észre a többi között. Ez már egy pohárban, mert azt mondtam, hogy mindet. A központvezető nőm meglátta, ez mi? Leendő leánder. Mert neki sem gyökerezik ki soha. Elmondtam, mit csináljon, pár hét múlva elment mellettem, aztán visszaszólt, hogy kigyöketrezett. Na, mára ennyi.
süti beállítások módosítása