Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Kire sújt le a folyékony kasza?

2020. augusztus 03. - bozon

Az is csak a szemetelés egyik fajtája, ha mindenféle – láthatatlan, de alkalmasint kártékony – anyagokkal szórjuk tele a talajt. Az pedig ezen belül is a „szokásos” problémafokozás, amikor mindezt kedvtelésből, lustaságból, hanyagságből csináljuk. Tegyük fel, hogy a glifozát nevű széltében-hosszában elterjedt gyomirtó egyes esetekben – például a mezőgazdasági nagyüzemekben – a hátrányai (veszélyessége) ellenére egyelőre nehezen kiváltható, és ezért racionális a használata! De a városokban, illetve a kertvárosokban mi a fenére is használjuk ezt a bűvös löttyöt?

irtottjarda.jpg
Kétféle járdastratégia találkozása: lent ér véget a betonlapok között kinövő nyírt fű, fent következik a vegyszeresen irtott rész. A felső szomszéd vegyszeréből még a másik kerítésre nőtt borostyánnak is jutott.

E környezetben mi kétféle használati módot szoktunk látni. Az egyik látható a fenti képen, amikoris a kertvárosi, a „gyorsan változó” korszellem befogadására nem túl nyitott kerttulajdonosok gyorsan és könnyen akarják „tisztán tartani” a környezetüket. A „gyorsan és könnyen tisztán tartani” nyilván nem azt jelenti, hogy szemétszedő túrára indulnak a szomszédos utcákba (persze, hiszen „az nem az én dolgom”), hanem azt, hogy ha a virágágyáson, a konyhakerten vagy az egyengyepen kívül máshol is megjelennek növények (e kontextusban ez az ún. gizgaz), akkor előkapják a folyékony kaszát, spricc-sprucc, és pár hónapra elintézik a problémát.

S közben alkalmasint csinálnak egy nagyobbat (de ez sem az ő dolguk, persze). A glifozát mindenféle engedélyeket megkapott, használata legális, központi jogszabály (törvény vagy kormányrendelet) sehol sem tiltja, azonban mégis sok jel mutat arra, hogy nem teljesen kockázatmentes, illetve veszélytelen. Ez egyébként magától értetődő is: ha bevezetünk egy addig nem látott, elég radikális hatású vegyszert a növényeink-állataink-embereink életébe, akkor mit is várunk? Mindenesetre a glifozát gyártója – nem egy zöldszervezet, nem egy aktivista politikus, sem nem valami hasonló bajkeverő, hanem maga a gyártó – is lehetségesnek tartja, hogy az anyag körül nem minden kóser. Valamiért a minap például egy felfoghatatlanul nagy összeget volt hajlandó kifizetni nem is kártérítésként, hanem pusztán azért, hogy a jog előtt már méregnek nyilvánított anyagot újból vizsgáló pereskedés inkább el se induljon.

Mint a felvezetőben utaltunk rá, elképzelhető olyan helyzet, amikor a (-z akár csak elképzelt) hátrányok és az (akár csak elképzelt) előnyök mérlegelés tárgyát képezhetik, és e cikk feladatát messze meg is haladná ezen helyzetek kiértékelése, azonban a kertvárosi gizgazrendezés esete a legkevésbé sem ilyen. Itt van a gyártó által is félt potenciális károkozás, ami szemben áll a … – mivel is? Azzal, hogy nem akarunk két-három hetente lekaszálni, lenyírni egy járdát, egy autóbejárót, egy rézsűt. A tiltó jogszabályok pont azoknak valók, akik az érvek és ellenérvek e szintjét is képtelenek felmérni. Egyébként nem feltétlenül azért, mert hülyék hozzá, hanem a legtöbb esetben még egy másik világban élnek. Számukra a tiltás hozza el az új világot, ők ebből a kommunikációból értenek, erre vannak felkészülve. (Csak hogy a beidegződések erejét illusztráljuk: környezetvédelmi célú önkormányzati pályázatban is láttunk már olyat pár hónapja, hogy az új, rendezett magánintézményi kert kialakításának költségelemeként fel volt tüntetve a régi növényzet gyomirtóval való eltüntetése).

Szerencsére a tiltásra egy fél példa már van is Magyarországon. Törökbálint önkormányzata közterületen már betiltotta a glifozát használatát, és így például a gyors és könnyű járdafenntartás problémáját megoldotta. Ez egyébként sok gazda esetében teljes megoldást is jelent, hiszen amit az ember a kerítésen kívülre – akár közvetlenül a saját háza elé – kiszór, azt a saját kertjében már ezerszer meggondolja. A közterületi megoldás mégis felemás marad, mert az erősebb játékosok számára marad a jól ismert „az én házam az én váram” szabályozás: a saját kertet továbbra is szabad mérgezni – lényegében a semmiért; egy kis kényelemért.

Nagyban is megy

Nem felejtettük el; kétféle városi felhasználást emlegettünk az elején. A fenti kertvárosi jólelintézések mellett az infrastruktúrák gazdái, különösen a kötöttpályás vonalak fenntartói folyamodnak előszeretettel a folyékony kaszához. Amikor például a MÁV egy évtizedben egyszer fogja magát, és a vágányok mellől, valamint egy-egy töltés vagy bevágás oldaláról – az odaszórt szemetet kivéve – mindent eltüntet, előszeretettel gyomirtózik. És hasonlóan a BKV is; a budapesti belvárosban is előfordul, hogy parkos területen keresztülvezető villamosvágányon, illetve mellette fél-félméteres sávban hirtelen elszárad minden növény. Amikor az íróasztal mögül, bürokrata szemlélettel születik meg ez a költséghatákony döntés, akkor is szükség van a tiltásra. Ebben az esetben sem teszünk mást, mint az adott szereplővel a saját nyelvén beszélünk: a tiltás nem más, mint a költséghatékonyság feltételeinek átparaméterezése. A tiltás után a bürokrata azonnal lépni fog; lesz pénz az igazi kaszálásra is.

"Vasúti
Sajnos, budapesti kép nem volt kéznél, de aminyen könnyű a vasút mentén gyomot irtani, olyan könnyű ilyen képeket találni. Ezt például Szegvár oldalán találtuk. Dől a lé.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr6316036330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virgo 2020.08.03. 12:48:46

A glifozát nem gyomirtó. Az egy hatóanyag, amit sok-sok különböző márkanevű gyomírtóba beletesznek.
Persze az apróbetűs részt szinte senki nem olvassa, így fordulhat elő, hogy szinte az összes Mo.-n kapható- és engedélyezett- gyomírtó glifozát alapú.

eqlessootista 2020.08.03. 12:54:41

A tiltás mellett/helyett esetleg alkalmazható volna az a szabályozás is, miszerint ilyen említett gyomirtót csak névre szólóan vásárolhatna magánszemély (és csak magánszemély), akinek azután megtízszerezett egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni egy évig (természetesen józan mértékletességet ki lehetne dolgozni)

bozon 2020.08.03. 13:04:19

@virgo: Igazad van, de pont emiatt én sem tettem különbséget ezen a szinten glifozát- és nem glifozátalapú gyomirtó között.

Viszont az egy érdekes kérdés lehet, hogy egyáltalán, (kert-) városi környezetben indokolható-e bármilyen kémiai gyomirtó használata. Azt hiszem nem, és emiatt egy tiltást én hatóanyagtól függetlenül írnék meg.

napalm 2020.08.03. 13:40:48

A sóderes (csak a teteje) kemény járdát elég nehéz kaszálgatni/kapálgatni.
Én is gyomirtózom.

bozon 2020.08.03. 14:04:54

@napalm: Kapálgatni nem kell; a lapok közt kinövő füvet a fűnyíróval le lehet vágni.

napalm 2020.08.03. 14:13:26

@bozon: Nálam nincs lap, csak sima "föld" járda.

Hegge Balázs 2020.08.03. 14:16:45

Valószínű a cikkíró, panelben lakik nincs kertje szántóföldje, és fogalma sincs kertről, földről családi házról, gyomnövények fajtájáról életciklusairól.
Szépen elmondja hogy gyomírtózni nem szép dolog. A vegyszer méreg(az is). De nem vázol fel egy élhető jövőképet hogy mi is a teendő a napi 5cm-t is nőni képes gyomokkal nagy területen.

Hegge Balázs 2020.08.03. 14:25:12

@bozon: Több száz m2 területet kell évi 2-3x legyomirtóznom a 2300m2 es telkemen. Nem jókedvemben teszem, de egy kavicsos murvás út, rakodási területtel nincs más alternatívám.
-betonozzam, térkövezzem le? Egy vagyon lenne, ráadásul undorító
-Füvesítsem be? Azon nem lehet autóval közlekedni+ talajcsere is kellen szintén egy vagyon.
-Gazoljam ki kézzel? Mire a végére érek kezdhetem először, ha mást bízok meg szintén egy vagyon, ráadásul nem hatékony.

Könnyű az észt osztani az íróasztal mellől. Marad a medalon. A többi növényvédő szer ugyanolyan káros sőt szerintem károsabb. Nagy földekre nagy mennyiségben kijuttatott növényvédő szerekhez képest az évi 1l medalon az bakfitty.
A több száz, ezer hektáron repcét napraforgót termelőkkel is beszéld meg! Ők is lefújják aratás előtt hogy egyenletesen érjen be.

bozon 2020.08.03. 15:07:00

@Hegge Balázs: A cikkírónak van kertje, de szántóföldje valóban nincs. Tökre van élhető jövőkép gyomokkal is: ott kell hagyni kaszálva a teljes takarást biztosító növényzetet (gyepet), nem szabad kiirtani. Gyomirtózás után ott a pucér talaj, amin aztán a szer hatásának gyengülése után tényleg kinő mindenféle (leginkább a parlagfű, amit zárt gyepben sosem nő).

Nem tudom, mivel szórsz, de akár kézi, akár gépi módszerrel, ott van helyette a kézi (akár motoros) kasza vagy az önjáró fűnyíró. Azokkal egy menetre ugyanannyi a munka (persze, többször kell, de ha nem városi kert, akkor azt sem kell annyiszor). Összességében nem mondom, hogy ugyanolyan kényelmes, de jól láthatóan nem egy vállalhatatlan terhelés.

A kézi gazolás nyilván vicc. Nem árvácskás virágoskerted van, sem pedig smaragdzöld golfpályád, hanem egy 2300 négyzetméteres telked autóforgalommal. Ahol autókkal jársz, murvázd le (egyébként az sem sokkal szebb, mint a térkő, de sokkal olcsóbb), ahol meg nem jársz, ott legyen kaszált gyep. Minek kellene ahhoz talajcsere?! Az agyongyomirtózás miatt? :)

A mezőgazdasági üzemeket pedig szándékosan nem hoztem ide; írtam is, olvastad is.

Amúgy meg a medallon is glifozát hatóanyagú (@virgo ;-)). Bakfitty. www.syngenta.hu/gyomirto-szer-medallon-premium

bozon 2020.08.03. 15:08:43

@napalm: Na, de várj! Ha sima kitaposott ösvény (tkp. mindegy, hogy sóderes vagy földes), akkor még jobban lehet fűnyírózni. A "rendes" kertben sem állunk meg a fűnyíróval egy-egy kitaposott folt, ösvény szélén.

napalm 2020.08.03. 15:20:39

@bozon: Ezt nem tudom szavakkal elmondani egy kép jobban visszaadná.
Képzelj el családi házas övezetet, a kerítés mellett járda (a járda mellett a másik oldalon az árok ami fű és nyírom) nincs semmivel leburkolva, az évek alatt betonkeménnyé taposott földdel amin kis sóder réteg van.
Na itt üti fel időnként a gaz a fejét, ezt gyomirtózom le évi pár alkalommal.

virgo 2020.08.03. 15:21:56

Mostohaapám a nagy eszével legyomirtózta a rózsákat is. Kishíján elpusztultak, 3 év kellett, hogy magukhoz térjenek.
a glifozát egy undorító méreg, semmi nem indokolja a használatát, csak a modern ember hülyesége, aki mindenáron le akarja győzni a természetet. Azt a mérget később megesszük... erről ennyit.

bozon 2020.08.03. 15:39:09

@napalm: De, értem, illetve sejtem, miről van szó. A letaposott földes sódert én is szeretem, mert olcsón és cement nélkül (azaz óriási széndioxid-kibocsátás nélkül és bontható módon) ad kemény, sármentes és vízáteresztő felületet. A kerti autóbejárót is így csináltam meg.

(Gyerekkorom óta elmélkedem arról, hogy a szarabb aszfaltok helyett is lehetne agyagos sódert teríteni. ;-))

De ennek a szélénél is úgy ér véget a fű, ahogy éppen ki van taposva. Fűnyíróval tartom karban.

moonshadow 2020.08.03. 16:15:10

Az a baj a zöldnek tűnő hozzá nem értő okoskodókkal, hogy mindig más farkával akarják vágni a füvet, verni a csalánt. Gyomirtók nélkül ma már elképzelhetetlen a mezőgazdaság, zöldségek, gyümölcsök, búza stb. mind szelektív gyomirtással garantáljaa megfelelő terméshozamot és azon keresztül a megfizethető élelmiszert. Legkevesebb tényleg a járda, egyszerűen lényegtelen kategória ki mivel tartja rendben.

virgo 2020.08.03. 16:23:01

@moonshadow: mellébeszélsz, és a gyümlcs és zöldségtermesztéshez kurvára nem kell gyomírtó. 100 vagy 200 évvel ezelőtt pedig simán művelték a fldeket mindenféle permetszer nélkül. a mérgek és műtrágyák ahhoz kellenek, hogy sokkal nagyobb és kiszámíthatóbb termést érjenek el, kvázi a föld kizseigereléséhez. Van ennek alternatívája ma is, csak az a vegyiparnak nem érdeke, hogy mulcsoljon a paraszt.

www.youtube.com/watch?v=i61OHaVRhiw

kiscsilla 2020.08.03. 16:45:15

Vettem gyomirtót, majd évekig állt a garázsban, lejárt a szavatossága.
Visszavittem a mezőgazdasági boltba, logikus lett volna, hogy visszaveszik, mint patikák a gyógyszert.
HÁT NEM!

Most mit csináljak? Hagyjam az utókorra?
Próbálok környezettudatos lenni, de nem mindig egyszerű.

bozon 2020.08.03. 18:13:50

@moonshadow: Az a baj az antizöld okoskodókkal, hogy elidegeníthetetlen jogként értelmezik a szöveg nem értést. Ha a járda tényleg lényegtelen, akkor kezdjük azzal, hogy kaszálunk, nyírunk fröcskölés helyett. Akinek meg nem megy, az beköltözhet a belvárosba vagy egy lakótelepre, és mások csinálják helyette az ilyesmit.

Hát, a nagyüzemi gyomirtásról pedig más formában továbbelmélkedhetünk, de míg a nagyüzemi monokultúrákban (gabonában) való használat racionáléját még valahogy értem, a gyümölcsösben, zöldségesben stb. valót frankón nem értem én sem.

bozon 2020.08.03. 18:20:50

@kiscsilla: Ajjaj. Általában a veszélyes hulladéktól lomtalanítás idején, külön gyűjtőpontokon szervezett veszélyeshulladék-gyűjtésen lehet a legkönnyebben megszabadulni. Jobbat én se nagyon tudok. Budapesten ezen kívül egyetlen helyen, a XV. kerületi hulladékudvarban vesznek át ilyet (de érdemes őket előtte felhívni, mert sokszor valami egyedi fennforgás miatt koppan az ember).

www.fkf.hu/storage/app/media/uploaded-files/csak-bizonyos-hulladekudvarokban-leadhato.jpg

Sajnos, ezeknek a gyűjtése is végtelenül rosszul van megszervezve.

Annyit tudok tanácsolni még, hogy a következőt ne vedd meg. ;-)

Kopasz Szuzukis 2020.08.03. 19:01:15

Drága méregzöld fotelkertész barátom!
Van biza olyan gyom, amit ha kaszálsz, csak szaporítod a bajt. Két ilyen jószág a tarack és a talpas muhar. Előbbi igen hosszú életű, messzire hatoló gyökértarackot növeszt. Ami képes a C8 minőségű betonon, aszfalton is áthatolni. Ha nyírod, arra ösztökéled, hogy még több tarackgyökeret neveljen.
A másik, a talpas muhar. Ha lekaszálod, a tőből új hajtásokat hoz, de azok már a talaj felületén, oldalirányban nőnek, és hoznak termést. Egy talpas akár 300-400 maggal is "megörvendeztet". Ahol elszaporodik, minden más növény elől elszívja a vizet, tápanyagot.
A tömörített ágyazatokon, mint amilyen egy vasúti töltés, kötelező a totális gyomírtás. Különben a gyomok gyökérzete fellazítja a töltést. De kicsiben ugyanez történik a járdalapok között kinőtt növények esetében is.
Ha meg vegyszerfelhasználás, miért nem az idióta, baromságokat összehordó tévéreklámokból indulsz ki? A felhasznált gyomirtó szerek többszörösét tukmálják rá a fogyasztókra a háztartásokban: lásd mosogép kímélő "csodaszer" és társaik. Vagy a mindent ellepő gyógyszerreklámok.

Zoli8181 2020.08.03. 19:13:27

@napalm: nekünk a sorkatonai szolgálat alatt, simán ment az alakulótér aszfaltján lévő repedésekből gyal. ásóval kapálni a füvet, de még a vasúti töltés is megoldható volt

bozon 2020.08.03. 20:55:07

@Kopasz Szuzukis: Hú, ettől a kulturált megszólítástól úgy megijedtem, hogy a csillagoktól azt se látom, mennyire csak a te szavadra adnak ezután a többiek! Mi a fenére jó az ilyen bunkóság?

A tarackgyökér nem megy át semmilyen C8-as betonon, hanem csak a repedésein. Azon viszont gyakorlatilag bármi átmegy. De szerencsére nem betonoztam le a kertet C8-as betonnal, így ez most lényegtelen.

Aki tarack- és muharmentes gyepet akar, sűrűn vet, sűrűn arat (ez általában a gyepbeli gyomok ellen jó szokott lenni), és közben megfelelő öntözési technikát alkalmaz (olyat is találtam, aki naponta, olyat is, aki másnaponta javasol öntözést, de majd kipróbálom mindegyiket, ha lesz időm, itt a fotelban -- szájkarate helyett egyébként te is megteheted). A gyomirtók ezekkel szemben hasztalanok.
kapanyel.blog.hu/2013/07/23/talpas_muhar_mar_megint_meg_mindig
kertfuvesites.hu/Hogyan-szabadulj-meg-vegleg-a-muhartol/cikk/424/

A vasúti, árvízvédelmi stb. töltéseken nem kell gyomirtózni, csak a fás szárú növények megtelepedését kell megakadályozni (mondjuk, pl. a MÁV ezt is kb. tízévente szokta). Pont kaszálni kell, az a legjobb ezeknek is. A fű és egyéb lágyszárú gyomok a rendesen lerakott járdalapot se mozdítják el -- ilyenre nálam még nem volt példa (a rosszul lerakottba belenőnek, és aszimmetrikusan megdönthetik, de az olyankor megy gyom nélkül is).

Igazad van, nemcsak a nem gondolkodó emberekre rásózott gyomirtók ellen kell küzdeni, hanem más vegyszerek ellen is. Mondjuk, a mosógépkímélő csodaszerek pont az ellenkező végletet képviselik: drágán adott egyszerű cuccok (vízlágyító sók), semmi különleges és bonyolult nincs bennük. A gyógyszerreklámokat illetően is igazad van, ne a reklámok és a megszokások által sugallt vélt kényelem irányítsa az embereket!

Luighi 2020.08.04. 07:04:14

@kiscsilla: Az hogy lejárt nem jelenti azt, hogy nem "működne" !

Luighi 2020.08.04. 07:05:11

Én soha semmit nem gyomirtózTAM! De a faméretű bodzabokraim végleges kiirtására nem találtam más megoldást. A kisebbeket kiástam.

kiscsilla 2020.08.04. 08:22:29

@Luighi: Ez már 5 évvel ezelőtt járt le. Inkább nem kísérletezek.

kiscsilla 2020.08.04. 08:29:04

@bozon: Mindig próbáltam környezettudatos lenni, ezért is nem használtam el a gyomirtót....küzdöttem kézzel, ameddig lehet. De 2500 m2-t (igen, kettőezerötszázat) gondozok egyedül, munka mellett. Az elmúlt tíz évben minden hétvégét a kertben töltöttem. Megöregedtem és elfáradtam, szeretnék már néha mást is csinálni. Nem fog menni, hogy innentől alkalmanként ne használjak vegyszert. Idén vettem 2 dl-t és el is használtam, a kritikus járdarészen, telken belül.

Leadni a régit hulladékudvarban nem tudom, mert az Isten háta mögött élek két méterrel, még hulladékudvar sincs a közelben, nem hogy speciális..... (Ja, amúgy Dunántúl.)

Luighi 2020.08.04. 08:37:23

@kiscsilla: Pedig egyszerű próbával kiderülne: pár cseppet a gyep félreeső részére, és pár nap után látszik vagy sem a hatás. Ha nem okoz nehézséget az ecsetelés talán még jobb. A (már legyártott) anyagot a természetbe kijuttatva még a hatása is talán kisebb (lebontja az UV, kevésbé koncentrált 1 helyen) mint palackban valami szeméttelepen. De csak 1 vélemény.

bozon 2020.08.04. 15:58:34

@kiscsilla: Nem a kekeckedés miatt, de a leírásodból is az tűnik ki, hogy a 2500 négyzetméteres kerttel kapcsolatos munkának elhanyagolható része a járdakörnyék. Mi van a járda mellett? Jellemzően füves rész szokott lenni, aminek a széle lehet maga a járda, és akkor nincs is probléma. De ha mondjuk vetemény van közvetlenül a járda mellett, akkor meg kárt tesz benne a szer.

Mit csináltak eleink ezzel a kicsi résszel a szer feltalálása előtt?

Ha fokozatosan csökkentenéd a kerttel való foglalatosságot, akkor pedig szintén nem az lesz a megoldás, hogy ezt a kis részt "automatizáltad". Nincs valaki, akivel közösen lehet művelni. Vagy esetleg valakit az ilyesmire megfizetni?

bozon 2020.08.04. 16:02:27

@Luighi: Első körben én is azt tippelném, hogy a lejárt szernek nincs semmi baja. Ez mondjuk probléma is, mert annál nehezebb kidobni, ha az ember ragaszkodik ahhoz, hogy lejártat nem használ fel.

A bodzás problémát nem értem. A kiásott kicsi is vissza fog nőni, szinte biztos. De ha mindig levágod, egyszercsak elfogy az ereje. Bálványfától sikerült így megszabadulni. Persze, mindegyik más eset; például szilvától vagy meggytől szerintem semmivel sem lehet megszabadulni. Méreggel sem.

bozon 2020.08.04. 16:06:17

@kiscsilla: Ja, és a hulladékudvar. Hát, semmi más ötletem sincs. A boltos, ha nem vette is vissza, legalább arról nem tudott beszámolni, hogy ő hová teszi a lejárt árut?

Esetleg nincs ott egy helyi gazdálkodó, aki a saját maradékait nem a határba önti ki?

Esetleg megajándékozhatsz vele valakit, aki biztos használt volna ilyet, és nem fél a lejárt dátumtól, de tartok attól, hogy alkalom szüli a tolvajt, és majd bejelentkezik rá egy olyan ismerősöd, akinek akkor születnének a nagy tervei az ingyen szerrel.

Luighi 2020.08.04. 17:12:23

@bozon: Az a bodza aminek a a gyökerét is kiástam nem hajtott ki többé (mert nem is volt miről)
Amelyiket rendszeresen visszavágtam (és komoly mérete miatt kevés esélyem volt hogy maradéktalanul kiássam), annál én fáradtam ki hamarabb.
Nekem meg a meggy a meglepő, simán megölte a visszavágás. Bár az még fiatal növény volt!

bozon 2020.08.04. 17:20:11

@Luighi: az öreg meggy (mint minden szilvaféle) irdatlan mennyiségű gyökértarackot hajt a föld alatt, és egy fa körül száz négyzetméteres nagyságrendben tud keletkezni egy telep. Nem akarom a fát kivágni, de az már elég idétlen, hogy körülötte egy nagy foltban már nem is fű alkotja a gyepet, hanem a földből mindenütt kihajtó meggyfabonsaiok. :)

A bodzát nem kell maradéktalanul kiásni, hanem a bentmaradó gyökerekről kihajtó hajtásokat éveken át (persze, ez nem lesz rövid történet) a többi gazzal együtt kaszálni, kapálni.
süti beállítások módosítása