Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Iskolai rendezvény

2018. november 26. - bozon

Életünk nagy szeméttermelő eseményein, a nagy összejöveteleken és az építkezéseken figyelhető meg, hogy azok is, akik egyébként szelektíven gyűjtik a szemetet – vagy legalábbis annak egy részét – ilyenkor felhagynak a jó szokással. Azért, mert ilyenkor túl sok a szemét, túl nagy a forgatag ahhoz, hogy e csacskasággal foglalkozzunk? Vagy ahol száz ember szelektálna, egy meg nem, ott is az utóbbi érvényesül? 

A kérdések megválaszolására kísérletet sem teszünk, ugyanakkor érdekes megnézni, hogy például a legutóbbi iskolai rendezvény mit termelt. Elsősorban persze sok örömet, hiszen a gyerekek aranyosak voltak, és szuper műsort csináltak – de most jöjjön a szemét és egy képes tudósítás! 

dsc02599-kicsi.JPG
Három zsák és egy zöldségesdoboz: ennyi szemetet szereztük meg a buli végén, hogy gerillázzunk vele. Reméljük, reprezentatív merítés. Azért állnak a szelektív kukák mellett, mert belevaló szemetek! Megfelelő minőségben, persze. 

dsc02606-kicsi.JPG
És az eredmény. Itt a vállalható állapotú papírnemű. Az elhasznált papírtálcáknak (jaj, de jó, hogy nem műanyagtányérok voltak!) kb. fele kerülhetett ide.

dsc02607-kicsi.JPG
Műanyagból még így, tányérok nélkül is mintha egy kicsit sokat használnánk mostanában! Ezek a 240 literes (tehát „társasházi méretű”, de családi házhoz is kérhető) kukák az akció előtt majdnem üresek voltak…

dsc02603-kicsi.JPG
Ez pedig a púpozott vödörnyi komposzt. Egy kevéske konyhai maradék, meg egy csomó szennyezett papírféleség. 

dsc02604-kicsi.JPG
Ennyi volt az a zsíros műanyagszemét, amit nemcsak válogatni kellett, hanem érdemben tisztogatni is (a poharak minimális öblögetését nem beleszámítva). Tehát, ha már a bulin lett volna válogatás, csak ennyi szeméttel kellett volna utólag foglalkozni. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy műanyagtálakkal itt jóval nagyobb halom lett volna.)

dsc02605-kicsi.JPG
És végül ez volt a válogathatatlan rész. Többrétegű, többanyagú használhatatlanságok és egy nagyon gusztustalan zacskó.

Jól látszik, hogy ha már a bulin szelektálunk, minimális munkával annyi szemét lerakóba kerülését vagy égetését akadályozhatjuk meg, amennyit egy átlagos háztartás több hónap alatt termel. Ez itt kb. egy háztartás egy hónapja (műanyagból legalábbis biztosan), de ez az egésznek csak egy része volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr2114391590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása