Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Szomjasak a fák – te (is) segíthetsz rajtuk

2022. augusztus 31. - bozon

A gerillakuka-szemlélet része, hogy ha látjuk, hogy a hivatalos, közösségi, kormányzati, önkormányzati rendszerek láthatóan nem képesek (vagy egyes esetekben nem akarnak) megbirkózni a feladataikkal, akkor kivesszük a magunk kis részét a munkából. Ha elég sokan csináljuk, ez számottevő erőt is képviselhet. A probléma másik oldalán különösképpen törekszünk arra, hogy a közszolgáltatásokat ne terheljük túl feleslegesen, odafigyeljünk arra, hogy a közszolgáltatóknak ezzel a nagyon alapvető hozzáállással is már segítsünk. 

Nemcsak ezen a vonalon kapcsolódik a városi fák locsolása a gerillakukához, hanem a klímaválság kapcsán is. Ennek is egyik (kisebbfajta) oka a szemetünk rossz kezelése, égetése, de legfőbb oka az alapvető szemlélet: a légkört is szemétlerakónak használjuk. Az idei nyár – hátralevő életünk legenyhébb nyara, ugye – már igazán megmutatta, mi vár ránk a jövőben. Eddig nagyon kínosan ügyelnünk kellett arra, hogy az elültetett facsemetéinket legalább három évig gondozzuk, locsoljuk, mert egyébként már esélye nincs a száraz talajban megeredni; azonban idén, a nyári aszályban már négy-ötéves fák is tömegesen kiszáradtak. 


Erőst csúcsformán kívül levő fasorrészlet

És itt jön be, hogy ez – akármilyen jól vagy rosszul csinálták ezt eddig az illetékesek – sokkal nagyobb feladatot ró a fák locsolását intéző kertészekre, mint eddig. Bőven van tehát helye a polgári aktivitásnak. A feladat koorinálására egyébként már Facebook-csoportok is alakulnak (például ez). Persze, az idei nyár már végetért, de egyrészt lesz jövőre is, másrészt a történethez tartozik, hogy az őszök, a telek és a tavaszok is sokkal szárazabbak, mint azelőtt. 

Szerencsére most arra is kiváló alkalom nyílik, hogy mindenféle árkokon átívelő, tüneményes nemzetegyesítésben forrjon össze a társadalom. Ha ugyanis valaki a kormánnyal elégedett, felfoghatja ezt a segítséget – legalábbis Budapesten – úgy, mint a teszetosza, csak szavakban zöld budapesti városvezetés helyett való cselekvést. Aki a városvezetés barátja, locsolás közben nyugodtan szidhatja az önkormányzatokat kivéreztető, zöldpolitikai intézkedéseket még a látszat kedvéért is szűk marokkal mérő kormányt, és felfoghatja ezt az egészet úgy, mint a városvezetésnek nyújtott segítséget. 


Talán megmenekül még jó sok víz segítségével – maradt nyáron pár zöld ága, és ezek a rendszeres öntözés alatt már nem száradtak ki

Persze ez se megy úgy jól, ha a közszolgáltatások kivonulnak a megszokott feladataikból, és ezentúl a lakosság locsol. Hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a hatékony vízpótlásra. A nagyvárosokban egy furcsa, de magától értetődő megoldás kínálkozik erre: a tisztított szennyvíz használata. Nyilván ez se buktatóktól mentes, hiszen csak ott hatékony a felhasználása, ahová (legalább a közelbe) csővezetéken eljuttatható, vagy eleve viszonylag kevés futással teríthető a jelenleg is használt tartályos locsolókocsikkal (azaz a szennyvíztisztító közelében). Manapság, a városi szennyvíztisztítás elterjedtté válásával mégiscsak ki tudjuk használni azt az érdekes helyzetet, hogy a városokban a lakásokon keresztül óriási vízmennyiségek folynak át – a városi zöld infrastruktúrától karnyújtásnyira, de eddig számára teljesen haszontalanul. 

És ne feledkezzünk meg a „városi tájgazdálkodásról”, a helyi sajátosságokhoz alkalmazkodó és ezzel a vízháztartást organikus módon is segítő zöldterület-fenntartásról. Kevesebb fűnyírás, a meglevő fák, cserjék megtartása, őshonos gyomok (!) érvényesülni hagyása és ész nélküli faültetés, faültetés, faültetés – csakhogy ez utóbbihoz már kell az extra locsolás, nincs mese. 


Egyébként így néz ki a múltkori gerillafüvünk (egy része). A vízzel való spórolás miatt ennek feladtuk az öntözését. Ősszel vagy visszazöldül, vagy nem (érdemes megfigyelni, hogy az őshonos „gizgaz” most is zöld). 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr8117920885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása