Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Vásárlásmentes decemberrel zárul az év

2019. december 31. - reyj

Végét járja a „vásárlásmentes december”. Kellett volna ehhez útmutatás? Szerencsémre a gyerekek bárányhimlője miatt szinte az egész hónapot szobafogságra voltam ítélve. Az a kevés idő, amit odakint töltöttem, fényesen bebizonyította, hogy mennyire nem jött ez össze másoknak; és azt is, mekkora szükség lett volna minderre.

nemvasarlas_2.jpg
Vásárlásmentesség

Tovább

Jövőre élő (halott) fenyő vagy műfenyő lesz a legjobb?

Miután már szinte mindenki visszavonhatatlanul – azaz vásárlásig menően – eldöntötte, hogy milyen karácsonyfát akar, beszállunk a vitába. Nem biztos, hogy igazunk van, ezért az idei döntés után az egy évig tartó új gondolkodáshoz járulunk hozzá. Nem is biztos, hogy az állásfoglalás az első lépés; hanem pusztán az, hogy végre gondolkodjunk arról, mekkora környezetterheléssel, azaz dúlással jár egy-egy szokásunk. Ahogy mondani szoktuk: minden, amit megfogsz, örökké a tiéd, akár látod még, akár nem. Kötelező gondolkodni, gondoskodni arról, mi lesz vele.

Tovább

Vegán november konzultációval vagy anélkül

Mennyire lehet lassú egy blog, ha két bejegyzése között lezavarnak egy konzultációt a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról? No, nem arról van szó, a helyzet valóban gyors cselekvést kívánt, és bizony résen kellett lennie annak, aki a határidő lejárta előtt ki akarta fejteni a véleményét ezen a megkérdőjelehető hasznosságú kérdőíven. Én is megtettem a magamét, hogy legalább felhívjam a figyelmet e lehetőségre mindenféle levelezőlistákon. Az érkezett reakciók nem voltak meglepőek, mindazonáltal magánlevelek, tehát nem publikálom őket. Azonban az alábbi válaszlevelemből mégis kiderül ez-az.

nemzeti_vegankaja.jpg
Nemzetikonzultáció-színű vegánkaja útra készen

Tovább

Sírba visznek?

Tematikus hónapjaink mellett (ne feledjük, a vegán novembernél tartunk, de továbbra is bojkottáljuk a műanyagot, keveset autózunk, komposztálunk, és ültetjük a fákat,) igyekszünk szemmel tartani az ünnepeket is. Az aktuális ünnep pedig a hónap elején, akármit is sugallnak az üzletek, nem a karácsony – ami a plázában már hetek óta tart –, hanem a mindenszentek, illetve a halottak napja volt. Persze tudom, ott van még a halloween, de az még nem vált véremmé, és ahogy elnézem az ezzel járó szeméttermelést a boltokban, már nem is fog. Én már maradok a temetőbe járásnál október végén, november elején.

Tovább

Faültető október – kérdések, kacskaringók, kudarcok

Lassan véget ér a „faültető október”, és sehol semmi. Mégis, mit képzelünk mi?

A helyzet az, hogy ezen a ponton tetőzik a tanácstalanságom, és bénultan nézem, ahogy terveim sorra kudarcot vallanak. Hogy fát kéne ültetni, nem vitás. A kérdés az: milyet és hova? Vigyázat: nincsenek válaszaim, csak kérdéseim vannak.

Tovább

Non scholae sed vitae – avagy iskolakezdés zöld módra

Ezúttal komposztáló szeptemberrel indul a tanév – erről is írunk később. Mindeközben azonban visszük tovább a műanyag- és autómentességi hónapokban betanult új életvitelünket, és arra jutunk, hogy bizony az iskola- (és óvodakezdés) újabb kihívásokkal szembesít minket.tollakk.jpg

Tovább

Autómentes augusztus nem kizárólag kerékpárosoknak

Valójában persze műanyag- és autómentes augusztusnak kéne hívnunk, hiszen – mint már utaltunk rá nem egyszer – szép fokozatosan hagyjuk el bolygókárosító, és vesszük fel bolygómentő szokásainkat. És hiába haladó valaki műanyagmentességben, ha autómentességben sehol sem tart (vagy esetleg fordítva), mindkét területen egészen biztosan van fejlődnivalója.aak3.jpg

Tovább

Mennyire zöld a legzöldebb?

Tavaly nyáron a balatoni strandok megmérkőztek a Balaton legzöldebb strandja címért. Ahogy a mellékelt linken írják:

„többek között a környezeti nevelés, a takarékos vízhasználat, a megújuló energia használata, a kerékpáros megközelíthetőség, az állatvédelem és a helyi termékek forgalmazása volt a szempont.”

Tovább