Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Mi lesz veled, technológia?

2020. május 29. - reyj

Értem én azokat, akik tüzön-vizen át nem hajlandóak változtatni azon az életmódon, ami nem annyira lassan de annál biztosabban felemészti az életfeltételeket a bolygón, csak éppen akárhogy szépítjük, semmiben nincs igazuk. Aki ugyanis azzal érvelt, hogy nem lehet elvárni senkitől, hogy korlátozza igényeit, mert innen egyenes az út a zölddiktatúrához, a Dunába lövéshez, annak üzenem, hogy nem én, nem a „zöldek” kényszerítenek senkit változásra, hanem a körülmények, amik bizony az utóbbi hónapokban megint megmutatták, hogy nem az van, amit szeretnénk. Tudni kellene értelmezni ezeket a folyamatokat – ezzel a képességgel kifogyhatatlanféleképpen meggyűlik a bajunk.

Tovább

Nem csak a papír-újrahasznosítás omlik össze

Egyik szemünk sír, a másikat pedig már ki is sírtuk, mert amire a karácsonyi posztunkban még csak utaltunk, bekövetkezett, azaz inkább már csak kiderült: a kínai szemétexport leállítása óta eddig valahogy pakolgatták a cégek a szajrét, de mostanra láthatóan összeomlott egy másodnyersanyag-piac – elsőként a papíré.

dsc02606-kicsi.JPG

Tovább

Vásárlásmentes decemberrel zárul az év

Végét járja a „vásárlásmentes december”. Kellett volna ehhez útmutatás? Szerencsémre a gyerekek bárányhimlője miatt szinte az egész hónapot szobafogságra voltam ítélve. Az a kevés idő, amit odakint töltöttem, fényesen bebizonyította, hogy mennyire nem jött ez össze másoknak; és azt is, mekkora szükség lett volna minderre.

nemvasarlas_2.jpg
Vásárlásmentesség

Tovább

Jövőre élő (halott) fenyő vagy műfenyő lesz a legjobb?

Miután már szinte mindenki visszavonhatatlanul – azaz vásárlásig menően – eldöntötte, hogy milyen karácsonyfát akar, beszállunk a vitába. Nem biztos, hogy igazunk van, ezért az idei döntés után az egy évig tartó új gondolkodáshoz járulunk hozzá. Nem is biztos, hogy az állásfoglalás az első lépés; hanem pusztán az, hogy végre gondolkodjunk arról, mekkora környezetterheléssel, azaz dúlással jár egy-egy szokásunk. Ahogy mondani szoktuk: minden, amit megfogsz, örökké a tiéd, akár látod még, akár nem. Kötelező gondolkodni, gondoskodni arról, mi lesz vele.

Tovább

Vegán november konzultációval vagy anélkül

Mennyire lehet lassú egy blog, ha két bejegyzése között lezavarnak egy konzultációt a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról? No, nem arról van szó, a helyzet valóban gyors cselekvést kívánt, és bizony résen kellett lennie annak, aki a határidő lejárta előtt ki akarta fejteni a véleményét ezen a megkérdőjelehető hasznosságú kérdőíven. Én is megtettem a magamét, hogy legalább felhívjam a figyelmet e lehetőségre mindenféle levelezőlistákon. Az érkezett reakciók nem voltak meglepőek, mindazonáltal magánlevelek, tehát nem publikálom őket. Azonban az alábbi válaszlevelemből mégis kiderül ez-az.

nemzeti_vegankaja.jpg
Nemzetikonzultáció-színű vegánkaja útra készen

Tovább

Sírba visznek?

Tematikus hónapjaink mellett (ne feledjük, a vegán novembernél tartunk, de továbbra is bojkottáljuk a műanyagot, keveset autózunk, komposztálunk, és ültetjük a fákat,) igyekszünk szemmel tartani az ünnepeket is. Az aktuális ünnep pedig a hónap elején, akármit is sugallnak az üzletek, nem a karácsony – ami a plázában már hetek óta tart –, hanem a mindenszentek, illetve a halottak napja volt. Persze tudom, ott van még a halloween, de az még nem vált véremmé, és ahogy elnézem az ezzel járó szeméttermelést a boltokban, már nem is fog. Én már maradok a temetőbe járásnál október végén, november elején.

Tovább

Faültető október – kérdések, kacskaringók, kudarcok

Lassan véget ér a „faültető október”, és sehol semmi. Mégis, mit képzelünk mi?

A helyzet az, hogy ezen a ponton tetőzik a tanácstalanságom, és bénultan nézem, ahogy terveim sorra kudarcot vallanak. Hogy fát kéne ültetni, nem vitás. A kérdés az: milyet és hova? Vigyázat: nincsenek válaszaim, csak kérdéseim vannak.

Tovább