Akkor is tégy meg mindent a szemétcsökkentésért, ha senki nem segít!

Gerillakuka

Gerillakuka

Was kommt dort von der Höh’?

2019. április 18. - reyj

Egyre többször tapasztalom, hogy még azok az emberek is, akik amúgy már beismerték, hogy itt az ideje tenni azért, hogy világunk megmaradjon, azt vallják, hogy a változtatásnak felülről kell jönnie. Vagyis mi itt tökmindegy, mit csinálunk. Mondjuk például ott az ember, aki előttem áll a sorban a kasszánál, és textilszatyrokkal felszerelkezve növekvő feszültséggel figyelem, ahogy pakol a szalagra. Ő ugyanis nemcsak, hogy minden darab zöldséget és pékárut külön nejlonba tesz, de jutott zacskó a tojásnak, ruhaneműnek is. Erőltetett nyugalommal tört ki belőlem a kérdés: ugyan, mondja már meg, mit fog csinálni ennyi nejlonnal? Öntudatos válaszára belémfagy a szó: amíg az Auchan adja, ő elveszi. Vagyis bizonyos téren valóban van készség arra, hogy elfogadjuk fentről jövő változtatásokat.

Az utóbbi évtizedekben elég sok változás történt: gyermekkoromban még nagyapám úttörőnek számított, hogy  gondosan tisztán tartott nejlonzacskóba vásárolta a kenyeret, üvegbetétes italokat találhattunk a polcokon, textilpelenkát használtak a gyerekeknek, az intimbetét sem volt még különösebben elterjedt. A döbbenetes az, hogy a klímaváltozás híre megelőzte e változásokat, és azóta mégis kifejlődött, hogy mindenki akkor érzi magát biztonságban, ha kellő mennyiségű, egyszerhasználatos nejlonba csomagol mindent.

Ez az elfogadási készség valahogy elvész, amikor arról van szó, hogy pozitív irányú változtatásokhoz adaptálódjunk. Merthogy vannak ám: elég a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésre gondolni. Paradox módon olyanok is vannak, akik ezen ingyenes szolgáltatást azért nem szívesen használják, mert a kommunális kukát kifizették, joguk van hát jól telerakni. És ők még azok, akik egyáltalán hajlamosak nem csak úgy eldobni valahol a szemetüket. Épp tegnap a Budapesti Műszaki Egyetem campusán (ahol minden épületben egymást érik a szelektív hulladékgyűjtők) értem tetten egy fiút, aki gyengéden lehelyezte a kiürült ásványvizes flakonját egy hasonló flakonokkal telerakott szemetes mellé.

Nekem, akinek 36 négyzetméteren nevelgetve gyermekeimet is fontos volt, hogy külön gyűjtsem a papír-, fém- és műanyaghulladékot, amit aztán külön hordtunk a hulladékgyűjtő-szigetekre, mielőtt büszkén felszámoltatták őket a közelben lakók, különösen misztikus az, hogy még a fiatalok sem képesek a legkisebb erőfeszítést sem megtenni.

Vagy ott a másik példa, amikor egy közösségi térbe szeretnék szelektív szemetest elhelyezni, de a hely takarításáért felelős ember még abban az esetben sem hajlandó ezt támogatni, ha megígérem, hogy én ürítem ki a szemeteseket. Azt mondja, ha ő képes minden flakonnal elmenni a házban lévő szelektív kukáig, akkor más is megteheti. A szemétnek ugyanis nem a lakásban a helye. Persze „rendes” szemetes meg úgyis van a közösségi teremben is. Amiből ha mást nem is, azt megtudtuk, hogy az illető a saját háztartásában sem veszi valami komolyan a szelektálást, a flakonokon kívül ugyanis egész sok minden kerülhet abba a bizonyos sárga kukába. És hogy hova vezet mindez? Rövid távon árulkodjanak erről az alábbi képsorok:

aldi.jpg

konfa.jpg

kukafa.jpg

madar.jpg

papireszt.jpg

szelbeminden.jpg

utcan.jpg

zoldbeminden.jpg

A (talán nem is olyan) hosszú távú következményeket már végképp el kellene kerülni. A szelektív hulladékgyűjtés nem mások dolga, nem agysebészet, nem „majd egyszer megoldjuk”, és nem egy újabb felesleges előírás. Bármelyik lakásban elfér, például így: 

bentiszelektiv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gerillakuka.blog.hu/api/trackback/id/tr6914755391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GiaMarie 2019.04.19. 09:41:59

Sajnos márpedig fentről jövő változás KELL, mert valami nagyon rossz történik a szelektív kapcsán. Egyik oldalról az örök internetes "mém" hogy ne gyűjtsd szelektíven, mert úgyis összeöntik. Nagy féligazság ez, ugyanis a szelektívnél szükséges a kézi válogatás, ezért öntik össze - a szelektíveket egymással, de nem a kommunálissal! Másik: bicskanyitogató turbozöld bűntudat keltő propaganda, aminek a lényege az, hogy érezd magad szar embernek, ha nem vállalsz be napi fél-1 óra józan ész határain bőven túlmutató házimunkát a nemes cél érdekében. Kedvencem a "vágd ki a pizzás dobozból a zsíros részt" és a szedd le a papírt a konzervről, mosd el patyolat tisztára és zsírmentesre, majd összenyomva tedd a szelektívbe. Akinek van bőr a pofáján ilyet leírni, 100%, hogy nem egy panelban nevel két gyereket teljes munkaidős állás mellett, illetve életében nem próbált még éles szélű vagdalthúsos konzervet a kívánalmaknak megfelelően megtisztítani. Ez kérem nem környezetvédelem, ez az ostobák kizsákmányolása a vegytiszta profit érdekében! Nekem ne mondja senki, hogy környezetvédő dolog az, ha Kovács Béláné a harmadik emeleti panel lakásban testi épségét nem kímélve egyenként suvickolja tisztára a konzervdobozokat édes vízben, vegyszerek használatával! Aki meg kivagdossa a pizzás dobozról a zsíros részeket, annak túl sok a szabadideje. Őszintén és szívből röhögök azokon, akiket erre rá lehet venni. 10 év alatt nem sikerült a szelektívvel foglalkozó vállalkozásoknak erre valami ipari megoldást találni, ami nem az, hogy én áztassam le a konzervdobozról a címkét, miután éles szélekre és testi épségemre fittyet hányva tisztára csutakoltam a jó cél érdekében?

2019.04.19. 09:42:34

Szerintem a szelektív gyűjtésnek nincs sok értelme- az egész rendszer üzemeltetése kb. annyi környezetterheléssel jár, mint amennyit spórolunk vele. (Pláne úgy, hogy Magyarországon gyakorlatilag statisztikai hibahatáron belül van az újrahasznosítás - ami azt jelenti, hogy a szelektív általában pontosan ugyanabban a kommunális égetőben/gödörben végzi, mint a kommunális.)

Az lenne a megoldás, hogy kevesebb szemetet termeljünk.
De aki még emlészik arra, milyen volt textilpelenkát lavórban mosni és fazékban kifőzni (elárulom: durva), meg hogy a gyerek feneke milyen volt a textilpelenkától, azt nem lesz könnyű meggyőzni, hogy ne használjon papírpelenkát.

A nejlonzacskók drasztikus tiltása például szerintem nagyon jó ötlet lenne és igazából a pillapalackokat is tiltani kéne.

BigPi 2019.04.19. 10:37:32

@croc: "A nejlonzacskók drasztikus tiltása például szerintem nagyon jó ötlet lenne és igazából a pillapalackokat is tiltani kéne. "
Igen de akkor visszajönnek a papírzacskók, vagy a többször használatos üveg esetleg műanyagpalackok? Biztosan volt oka, hogy ezekről leszoktunk, és nem csak a kényelem.
Szerintem újra bele szokunk a szelektív gyűjtésbe.

2019.04.19. 11:01:47

@BigPi: de, csak a kényelem :)

A megoldás rendkívül egyszerű: megszokni újra a kényelmetlent.

Hogy mindig legyen nálad textilszatyor, és ha elfelejtetted, menj haza érte, vagy cipekedj kézben.
Hogy ne legyen minden három réteg műanyagban csomagolva a boltban. (Régen a kenyeret úgy árulták, hogy kívülről ráhajtottak egy vékony papírt, ami be se takarta, úgy tettük be a cekkerbe és vittük haza. És mégis itt vagyunk, senki nem betegedett meg tőle. Most meg szinte minden egyes zsömle és kakaóscsigya külön nejlonban van.)
Cipeld a kőnehéz üveget, aztán még egyszer cipled, visszafele is, ha kólázni akarsz- vagy szokjál vissza a vízre, ahogy az üveges kóla idején. (Mert nem vette akkoriban senki tízesével a másfél literes kólát, hanem kb. vettek egy litert karácsonykor, egyet húsvétkor, meg egyet a gyerek szülinapjára, közötte meg itták a csapvizet.)
És bizony véget kell vetni a műanyagokkal teli háztartásoknak is: ne legyen több műanyag gyerekjáték, műanyag konyhai és fürdőszobai bizbaz - lesz madj minden fából vagy fémből, tízszer annyi pénzért. Akkor majd nem vesznek mindenből háromszor annyit, mint amennyire szükségük van, és ötven évig fog tartani egy konyhai eszköz, mint nagyanyám idején -nem három hónapig, mint most.
És persze viszlát, műszálas ruha- ami ugye azt is jelenti, hogy a fajlagos költségek miatt akkor majd nem lehet egy embernek átlagosan 5 köbméter ruhája, hanem vissza kell szokni arra, hogy 2 ruhád van, és minden évben egyszer, (húsvétkor) kapsz újat. A nagyanyám leélt így hetven évet, és nem panaszkodott, de gondolom az insta influencer divatbloggereknek ez elég rossz hír lenne.

Majd akkor nem fullad meg a bolygó a műanyagban.

Csak ezt kicsit nehéz lesz lenyomni az istenadta nép torkán, mert azok naggyon szeretik a kényelmet :)

Inkább ilyen hülyeségekbe menekülnek, mint a pizzás dobozok dekorálása ollóval, mert az még mindig könnyebb, mint beismerni, hogy szerényebben kéne élni és a mindennapokban sokkal többet dolgozni, cipekedni, takarítani, javítgatni, ahelyett, hogy mindent csak úgy kidobunk.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.04.19. 11:07:48

Egész jó kabátokat kapni sok zsebbel. Bal zsebbe kiméreted a lisztet, jobb zsebbe a cukrot. Viasszal impregnálsz néhány zsebet, bele lehet önteni a tejet, tejfölt, túró ha száraz annak jó a natúr zseb is.

Imádom amikor olyanok firkálnak a mamahotelből akik láthatóan életükben nem vezettek még háztartás és nem jártak bevásárolni, piacról meg még nem is hallottak.

A sok agyhalott megélhetési sötétzöld végre felfoghatná, hogy a környezetvédelem nem a felhasználónál kezdődik, hanem a gyártónál. Ha a csicsadoboz fontos, akkor feleselges bazsalyogni, a vevő azt veszi amit kap.

Ezt a legfelsőbb szinten kell kezdeni, de mint a tavalyi szemétszállítási események jól bemutatták, a koszlott férges kangecigány országában a tahó csúti legnagyobb, az országot valójában szennyező csúti szemétnek fontosabb a haveri cégek felállítása akár mások tönkretétele, akár a Nép" egészségének tönkretétele árán a hatalmi téboly mámorában okozott szeméthegyekkel.

Hanyagoljanak a sötétzöldek, valós megoldás nélkül csak a szájtépés megy.

csúti csüngőhasú tolvaj 2019.04.19. 11:11:25

@croc:

Marhaság. A háztartási műanyagokkal semmi gond, ha használhatóra tervezik és nem foszlik szét három év alatt.
A levehető ajtós NDK turmixgép 30 év alatt nem kopott el, nem repedt el, nem rohadt szét. Anyagból van még a műanyag része is.
Jelenleg a világon minden anyagtechnológust felülír a profit. A baj az, hogy jó pénzért ők is tolják a világba a szemetet.

Pilotax 2019.04.19. 11:20:21

Többek között az is probléma, hogy egyre több ezzel járó kötelezettséget, feladatot, munkát, költséget hárítanak a polgárra, miközben a hulladék újrafeldolgozása ÜZLET, nem is kicsit. Az üzlet terheit áthárítják a polgárra, a nyereséget meg magánosítják. A jelenelegi hulladékszállítási rendszer teljesen megbízhatatlan, hol elviszik a hulladékot, hol meg nem, és ezért még én vállaljak további terheket? Ha a sötétzöldekre hallgatnánk akkor napi több órás házi feladat lenne az üvegek, konzerves dobozok tisztára mosása, a papírhulladék bebálázása stb. Ez a polgár feladata lenne ingyen, bérmentve azért, hogy a hulladékfeldolgozók minél nyereségesebbek legyenek, miközben még fizet is érte, hogy elszállítsák tőle, már ha elszállítják? Ruházzak be otthonra 5-6 féle hulladékgyűjtő edényre (papír, fém, műanyag stb.), na és hova a nyavalyába helyezzem el ezt a sokféle edényt?

felucca02 2019.04.19. 11:37:29

@croc: Mesélj, milyen volt a textilpelenka?:)
Én is mesélek, semmi különös. Három gyereket neveltünk fel textilpelenkával mostanában. Ez elhatározás volt, beszereztük hozzá az infrastruktúrát, ami egy sütőlapátból állt (ezzel szedtem ki a szart a használt pelenkából), és egy ecetes vízzel teli vödörből (ebben landolt a pelenka a következő mosásig).
A gyerek segge semmilyen nem lett tőle, természetesen nem lehetett annyi ideig rajta hagyni a textilpelenkát, mint az eldobhatót, mert nem szív fel annyi nedvességet.
Ha utaztunk, akkor a vonaton persze eldobható pelenkát használtunk, az utastársakra figyelve. Ebből is van kukoricakeményítőből készült, hamar lebomló.
Szóval semmiféle horror nincsen a textilpelenkával, bárkit nyugodt szívvel bátorítok a használatára.
Ja igen, nem vagyok nő.

Az egész probléma ott van ezzel a kibaszott környezetvédelemmel, hogy az ember lusta. Sok mindent megtesz a környezete védelméért, de csak addig, amíg az kényelmes.
Hát kéremszépen, rossz híreim vannak. A környezetvédelemre való odafigyelés és a kényelem nem férnek meg egymással. Lehet választani, hogy kényelmesek vagyunk, és záros időn belül szépen leöngyilkoljuk magunkat, vagy bevállaljuk a továbbélés érdekében a kényelmetlenséget.
Középút nincsen.
Lehet persze kényelmeskedni, de annak megvan az ára.
Aki a kibaszott pizzáspapíron nyavajog, és sajnálja az a kis mozdulatot, hogy letépje az italosdobozról a műanyagkupakot, az gondoljon majd akkor az időhiányra, mikor valami faszságot néz a tévében, vagy már több órája lóg a fészbukon és szorgalmasan megoszt és lájkol baromságokat, amiket soha senki nem olvas el. Na, ezalatt az idő alatt tehetett volna valamit a környezetéért.
Most abba i hagyom,. úgysem olvassa el senki, csá!

felucca02 2019.04.19. 11:46:58

@Pilotax: Gondolom, mindezt megtenni nem kín, hanem öröm, mert átélheted, hogy ennyit te is megtettél a környezetedért. Vagy rosszul gondolom?

2019.04.19. 11:48:04

@csúti csüngőhasú tolvaj: igen, így értettem :) Csak az legyen műanyagból, ami muszáj és az is legyen tartós. Az szvsz nem szükséges, hogy minden gyerekszobában méter magasan álljon a műanyag játék, vagy hogy minden konyhában műanyag legyen a fakanál.

De az ndk-s konyhagépeket mindenkinek ajánlom, nekem is van egy (örököltem), 50 éves és teljesen megbízhatóan működik :)))

És persz az is nagy igazság, hogy a környezetszennyezés 'haszna', az a profit, ami az olcsó, szennyező gyártással keletekzik (elképzelhetetlenül sok pénz) egy pár tucat milliárdos zsebében landol, a költségeket meg az egyszeri szegény emberre akarják terhelni (egészségtelen környezet, konzervdoboz mosogatás stb.) - de ezt "alulról" nem úgy kell megoldani, hogy naponta több órát mosogatjuk a konzerveket, hanem úgy, hogy igazságosabb társadalmat (forradalmat) csinálunk.
Az meg olyan macerás, fel kell kelni a fotelból hozzá...

reyj 2019.04.19. 12:18:34

Megpróbálok egyszerre reagálni, ugyanis éppen sokgyerekes háztartást vezetek a teljes állású munkám mellett: a poszt arról szól, hogy mindenki vár a felülről jövő változtatásokra, aztán, ha jönnek akkor meg kikéri magának, hogy ő is hozzátegyen valamit. Van, aki intellektuális színezetet ad neki: úgysincs semmi értelme az egésznek, és jönnek a nem túl átgondolt érvek, hogy miért nem.
(Vajon az előállítás nem kerül sokba? És vajon azt a rombolást, amit az újrahasznosítatlan szemét jelent, azt hogy hogyan mérjük?) Van, aki nem ér rá, bár még sose próbálta, igazából mennyi időbe is telik. Van, akinek álítólag nem telik rá: ezért a kép a poszt végén, ami azt illusztrálja, hogy nem jár anyagi áldozatokkal a szelektálás. A szemét nem lesz több attól, hogy külön gyűjtik, tehát helyhiányra sem igazán érdemes hivatkozni. A kedvencem az, aki azért nem tesz semmit az ügy érdekében, nehogy más jól járjon ezzel. Ez a már önmagában is szerethető hozzáállás épp csak azt nem veszi figyelembe, hogy így viszont MINDENKI rosszabbul jár. Hogy kevesebb szemetet kéne termelni, az tény, erről is írunk bőven (ahogy arról is, hogy valójában mennyire elég megtisztítani a szelektálandó szemetet). De legalább amit termelünk, azt jó helyre tegyük, és igenis legyen lelkiismeretfurdalásunk, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy a következő generációk legalább a töredékét élvezhessék annak a kényelemnek, amihez most foggal-körömmel ragaszkodunk.

2019.04.19. 12:20:27

@felucca02: gratulálok, hősök vagytok :)

Egy átlagos családnál a probléma ott kezdődik, hogy általában kicsik a lakások, a textilpelenkához meg először is hely kell (tárolni a szennyest, mosni, kifőzni, szárítani).
Vidéken könnyebb, de egy városi lakás 50 négyzetméterén erkély nélkül, pirinyó kis fürdőszobával és fülke méretű konyhával - esélytelen.
Azon kívül is nagyon sok élőmunka a mosogatás-kifőzés, mert szarosan a mosógépbe mégse lehet betenni, kézzel kell mosni, aztán még főzni is, aztán valahol szárítani- külön nehezítés, ha az idősebb, de még mindig kicsi -viszont nagyon kíváncsi- gyereket is távol kell tartani a mosófazéktól.

Nem tudom elképzelni, hogy egyedül gyesen lévő édesanya, aki amúgy is minden nap erőn felül egyedül küzd otthon a gyerekekkel plusz a háztartással, még ezzel vacakoljon.

bozon 2019.04.19. 12:25:08

@croc: _Szerinted_ az újrafeldolgozás akkora környezetterheléssel jár, mint amennyit megspórolunk vele? Honnan van ez az adat?

Egyetértek, hogy alapvetően kevesebb szemetet kell termelni, de amit megtermeltünk, azt is a legjobb helyre kell tenni. Ebben nyilván benne van az is, hogy a feldolgozás technológiája legyen egyre jobb, de ha az emberek arra az alapvető dologra nem képesek, hogy minimálisan szétválogassák a szemetüket, akkor mi a fenére fogjuk alapozni az egyre jobb technológiákat?

bozon 2019.04.19. 12:28:57

@BigPi: A régi csomagolásokról tényleg csak a kényelem miatt szoktunk le. Illetve még egy okból: a környezetszennyezéssel nem törődve sokkal olcsóbb a műanyag. Olcsóbb a műanyagzacskó, mint a papírzacskó, olcsóbb a petpalack, mint az üveg, olcsóbb a többrétegű izé, mint a befőttesüveg.

Ha hozzászámítjuk, hogy pár évtizeden belül beledöglünk, már nem annyira olcsó a műanyag, de ezt -- a kommentfolyamból is láthatóan ;-) -- nem sokan képesek felfogni.

felucca02 2019.04.19. 12:31:11

@croc: Nem vagyunk hősök, de ami fontos, azt megcsináljuk.

Ezt a kifőzés-dolgot nem értem. Mit főzöl ki és minek?:)
Naszóval, vannak tutijó, kortárs textilpelenkák, tépőzárral, ezt kapd ki!:)
Babáról szaros pelenka leszed, sütőlapáttal szar a sloziba belelapátol, illatos törlőkendővel szaros segg megtisztul, közben szarmintás pelenka ecetesvödörbe belemegy, új pelenka felmegy a tisztaseggű babára. Ennyi.
Van kicsi lakás, ez igaz, de olyat mégsem hallottam, hogy a koszos ruhát nem mossuk ki, mert nincsen hol szárítani:)
A babás lakások - kicsik és nagyon - úgy néznek ki, hogy itt látszik, hogy baba van. Nem tragédia, egy-két év és elmúlik. Akkor örökkévalóságnak tűnt, most már nem is emlékszem rá.

várom a levelet 2019.04.19. 12:31:12

@csúti csüngőhasú tolvaj: én szívesen kimosnám a műanyag zacskót,ha mire hazaérek,nem esne széjjel.

bozon 2019.04.19. 12:31:39

@GiaMarie: Háborodj fel azokon, akik egy mozdulattal többet vállalnak a szemétkidobáskor! Aztán a végén együtt döglünk bele, mindannyian a magunk gyerekeivel együtt. Biztos megéri az a többletkényelem...

felucca02 2019.04.19. 12:34:50

@bozon: Eh, petpalack…

Emlékszem, gyerekkoromban az volt a kín a Duna-partron, hogy esetleg bele ne lépjünk törött üvegbe.
Most az a kín, hogy a partot nem nagyon lehet látni a petpalacktól.
Ez a petpalackos izé, ez egy nagyon könnyen megfogható probléma lenne: be kellene tiltani és kész. Elég egyértelműen szabályozható dolog, ráadásul nem tudok olyat, ami károsabb lenne nála....

bozon 2019.04.19. 12:36:22

@csúti csüngőhasú tolvaj: Na, megtaláltuk a tipikus választ a mamahotelből! :) Gyerekkorunkban megfelelő elvárás, hogy "legfelső szintről" oldják meg a dolgokat, felnőttkorban már nem. A valós megoldásnak részei a gyártók, a feldolgozók és a tudatosan viselkedő felhasználók is.

várom a levelet 2019.04.19. 12:37:58

@felucca02: na ezt kapd ki.40 éve nem voltak.de a vattát,meg a kimosható felkötőt,vagy minek hívták,te sem kívánod vissza.

KiraCeles 2019.04.19. 12:39:50

És ez a poszt most hogy van összhangban azzal a múltkorival, amely szerint 35 évig kell használni egy vászonszatyrot, hogy ugyanakkora legyen az ökológiai lábnyoma, mint ha minden nap elhasználtunk volna egy nejlont? Merthogy az előállítása ennyivel környezetszennyezőbb.

felucca02 2019.04.19. 12:42:57

@várom a levelet: Igen, van, amit nem kívánok vissza, van amit igen. De minden kívánás-nemkívánás közben mindenekelőtt mérlegelek. És igen, a mérlegelésben szempont a saját kényelem és időráfordítás is, de nem a legfőbb. Ezt kellene valahogy minimálisan megérteni.

Azt is el lehet fogadni, hogy a világ változik, de nem minden változás pozitív.

KiraCeles 2019.04.19. 12:43:35

Egyébként én is azt utálom a szelektív hulladékgyűjtésben, hogy mosogatni kell a szemetet. Mosogatom, de attól, még utálom. És utána azt látom, hogy a primitív nép mindent beledob abba a kukába, amibe én a szépen kimosott konzervdobozt tenném. Szerintem kellene megoldásnak lenni erre a problémára.

Viszont nem oly rég azt olvastam valahol, hogy a papírt nem kell leszedni a műanyag csomagolásról, mert a hulladékfeldolgozó gép megbirkózik vele. Ez legalább valami, ha már egyszer szinte minden hülye gyártó papírcetliket ragasztgat az újrahasznosítható műanyag csomagolásra.

felucca02 2019.04.19. 12:50:42

@AlphaTauri: A primitív nép sokkal nagyobb gázt is csinál ennél, például sajnos a választásokat is érdemben befolyásolja...:)))

GiaMarie 2019.04.19. 12:58:51

@felucca02: Hát, pedig ha a nagyképet nézzük, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a pet palack ökológiai lábnyoma nagyobb, mint az üvegé. Azt felejtjük el, mennyi co egy üveg palack előállítása? Mennyivel nehezebb, mint egy PET palack? Hasamr a csapok, egy kamion minden plusz egy mázsa rakománytól 1-2 decivel több gázolajat kortyol be, ezzel szennyezve a környezetet. Tényleg akarunk fél kilós üveg palackokat szállítgatni oda-vissza, mosni ivóvízben + targoncázni? Biztosan megéri? És persze arról még egyáltalán nem tettünk említést, hogy mennyien nem viszik vissza, mert 10 forintért nem málházza el a csörömpölő üveget, hogy utána úgy nézzenek rá a boltban, mint a véres késre, amiért vissza akarja váltani. A mostani zöld politika se nem hatékony, se nem környezetkímélő véleményem szerint többek között az ilyen megoldások miatt. Én úgy látom, hogy cirka 100 év múlva a mostani szeméttelepekért olyan harc fog menni, hogy öröm lesz nézni. Kvázi vagyonnak tekinthető. Majd mikor elfogyott néhány ásványi kincs, lesz ennek még értéke, hogy ki guberálhatja ki belőle, ami újrahasznosítható.

felucca02 2019.04.19. 13:12:55

@GiaMarie: Ez egy végtelen vita lehet. A PET-palack minden kínlódás ellenére egyszerhasználatos dolog, újrahasznosítása technikailag lehetséges, de marginális. Ha a kamion, úgy, ahogy írod, többet kortyol, a PET-palack újrahasznosítás energiaszükséglete sem nulla, sőt. A mikroműanyag-szennyezésért pedig majdnem kizárólagosan felelős, a Himalájától a sivatagokig.

Majd, ha felfogja, hogy az alternatíva a megdöglés, akkor szívesen fog csörömpölni a sokszorfelhasználható üveggel.

GiaMarie 2019.04.19. 13:27:54

@felucca02: Nem vagyok környezetvédelmi szakember, de szerintem nagyon sok ilyen van, ami nem feltétlenül fekete vagy fehér. Napokban volt egy cikk arról, hogy egy nejlonszatyor és egy textilszatyor ökológiai lábnyoma között 250-szeres a különbség a gyapottermelés miatt - vagyis csak akkor éri meg zöldszempontból, ha egyetlen textil szatyor megvásárlásásval legalább 250-nel kevesebb nejlont használunk fel. Az élettartalmát tekintve ez egyáltalán nem biztos. Ott alakult ki a kommentek között az az érdekes felvetés, hogy ha most mindenki azt mondaná, oké, legyen, nem kell műanyag szatyor, ide nekem a textilt, lehetetlen lenne kiszolgálni az igényt, több év alatt is. És érdekes módon az volt a konklúzió, hogy a legjobb megoldás - meglepííí - a nagy, román szatyor szerű műanyag szatyrok, amik lényegében elnyűhetetlenek, viszont nem kell hozzájuk gyapotot termelni. Ilyesmikre gondolok. Ez is az, mint nagyon sok más: valahol félúton van az igazság, de a két csoport csak végletekben gondolkodva habzó szájjal köpköd egymásra sajnos.

reyj 2019.04.19. 13:42:26

@AlphaTauri: Ugyan a poszt arról szól, hogy mennyire nem ragadunk meg semmilyen felülről biztosított lehetőséget (sem) a környezet védelmére, például a szelektív hulladékgyűjtést akkor sem vagyunk hajlandóak lelkiismeretesen végezni, ha házhoz hozzák nekünk a szelektív kukát, így összhang nem lehet, ám szerencsére ellentmondás se. A nejlon előálítása és a vászon előállítása között valószínűleg igaz a 35 éves párhuzam de megint senki nem számol a keletkező hulladék lábnyomával. Az előállítási "költség" is megspórolható, ha szakadt ruhákból, maradék rongyokból készítünk textilzsákot. Én például ezt csinálom, és lassan ott tartok, hogy elkezdem őket osztogatni a boltban. Persze megy majd a finnyogás, hogy nem elég szép, meg nem elég higiénikus.
Ami a szemét mosogatását illeti, ajánlom szeretettel mindenkinek: gerillakuka.blog.hu/2018/11/08/hogyan_szelektaljunk

reyj 2019.04.19. 13:50:45

Amúgy teljesen helyénvaló, hogy az ember átgondolja, minek van nagyobb ökológiai lábnyoma, és mit érdemes venni vagy nem venni. Azzal kapcsolatban viszont semmilyen dilemmára nem lehet hivatkozni, hogy amit kidobunk, azt hova dobjuk.

felucca02 2019.04.19. 15:23:07

@Pilotax: Akkor ez itt nem a számodra való blog, szerintem...:)

Sunny Days 2019.04.19. 15:27:57

Úgy gondolom, szelektív gyűjtés ügyben sok információ nincs az emberek birtokában a hogyan-mit-hova-miért kérdéskörben, amit helyben kellene megkapniuk, akár az önkormányzatoktól, akár a helyi feldolgozótól
nem egységes a gyűjtés, a feldolgozás, hogy mit milyen színű kukába kell tenni, az országon belül eltérő
az emberek nem tudják (én sem), hogy mennyire kell vagy nem kell elmosogatni a szelektíven gyűjtött műanyagot, fémet, hogy érdemes-e bajlódni a címkék leszedésével, stb
amennyire komoly a helyzet, a csapból is az ismeret terjesztésnek kellene folynia, hogy ne maradjanak kérdések, és ne maradjon kifogás
tételes listáknak kellene lennie, magyarázatokkal, hogy a különböző hulladék féléket melyik gyűjtőbe érdemes tenni
én pl. sokat kínlódok a tetra pak dobozokkal, hogy kiszedjem a műanyag kupak-részt belőle, mert a doboz a papír közé megy, de nem tudom, van-e értelme a bajlódásnak
el szoktam mosni a tejfölös poharat, de nem tudom, kell-e egyáltalán, ha a tejföl amúgy egy tömbben kicsúszott belőle
valahol hallottam, hogy a fekete színű műanyag újra hasznosítása nehézkes, pedig sok élelmiszert csomagolnak fekete műanyagba, meg mosószert, szóval nem tudom, azokat tegyem-e a műanyagok közé? nem tudom, a mi kukánkból olyan helyre kerül-e, ahol bekerül olyan műanyag őrleménybe, ahol nem számít, hogy fekete
itthon van egy csomó szemetes, amik tényleg sok helyet foglalnak, valaki írta, hogy ó, attól nem lesz több szemét hogy valaki külön gyűjti, hát nem tudom hogy mire gondolt, oké hogy térfogatra nem lesz több, de hogyan jut el minden tétel a megfelelő kukába, ha csak egy szemetesnyi helyem van a lakásban? nem fogom a kukatárolóban egyenként szortírozni a tételeket, annál is inkább, mert elvárás, hogy a papír is, a műanyag is bezsákolva/összekötözve kerüljön a nagy kukába, nem beszélve a vegyesről
szóval nem egyszerű ez az egész, én igazán elkötelezett vagyok, de tényleg sok időt és fejtörést igényel a dolog

2019.04.19. 17:57:52

@Sunny Days: a tetra pak, a kedvenc vesszőparipám.
Eredetileg úgy volt kitalálva, hogy papírból volt az egész, a tetejénél egy pattintással ki lehetett nyitni.
Éppen az volt a cél, hogy csak papír hulladék keletkezzen.
Egyszerű volt és zseniális, csak meg kellett szokni a pattintást.
Erre micsnálnak a bölcs gyártók?
Ahelyett, hogy egy kampányban tájékoztatnák az embereket, hogy hogyan kell kinyitni, hogy Mari néni ne körömollóval essen neki, "továbbfejlesztik", rászerelnek egy csavaros tetőt, hogy mostantól ennek essünk neki körömollóval és a szelektív gyűjtést lehetetlenné tegyék.
A hülyeség tobzódása minden szinten.
süti beállítások módosítása